buitenland

Terreur in Duitsland: Syriër blaast zichzelf op in Ansbach

25 juli 2016

Opnieuw is Duitsland het toneel van geweld. In Ansbach, een stad in deelstaat Beieren, is zondagavond een bomaanslag gepleegd voor de ingang van een drukbezocht muziekfestival. Daarbij zijn zeker twaalf gewonden gevallen.

Drie van hen liggen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. De dader kwam om het leven, melden Duitse media.

Islamitische terreuractie

Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat het om een 27-jarige Syrische vluchteling, van wie de asielaanvraag een jaar geleden werd afgewezen. Maar uitgezet werd hij niet, vanwege de onveilige situatie in zijn land van herkomst. De Syriër zou tweemaal eerder hebben geprobeerd zelfmoord te plegen en is daarvoor opgenomen geweest in een psychiatrisch inrichting, is de lezing.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann gaat ervan uit dat de bomaanslag een islamitische terreuractie is geweest. De terrorist droeg een rugzak met daarin explosieven. Volgens de politie was de rugzak ook gevuld met scherpe metalen objecten, die volgens Herrmann erop wijzen dat de dader zoveel mogelijk mensen wilde verwonden. De minister sluit niet uit dat Islamitische Staat erachter zit.

Opgeschrikt door geweld

De verdachte wilde bij het festival binnenkomen, maar werd de toegang geweigerd, omdat hij geen kaartje had. Daarna liet hij zijn explosief afgaan. Als hij wel het terrein op was gekomen, had hij veel slachtoffers kunnen maken. Op het festival waren namelijk zo’n 2.500 mensen aanwezig. Volgens ooggetuigen verliep de ontruiming van het festivalterrein ‘allemaal behoorlijk rustig‘.

Het is al de derde keer in korte tijd dat Duitsland wordt opgeschrikt door geweld. Afgelopen vrijdag schoot een 18-jarige man in een winkelcentrum in München negen voornamelijk jonge mensen dood. En een week geleden pleegde een 17-jarige Afghaan in een trein een aanslag met een bijl bij Würzburg. Vier mensen liepen daarbij verwondingen op. Volgens omstanders en een woordvoerder van het ministerie riep hij net voor zijn daden ‘allahu akbar’ (allah is groot) door het treinstel. De identiteit van Riaz. A. werd geen enkele keer gecontroleerd bij de grensovergang bij Passau, schreef de Frankfurter Allgemeine vrijdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.