buitenland

Zo wil Hollande onrust rond Calais de kop indrukken

24 september 2016Leestijd: 2 minuten

De Franse president François Holland probeert een einde toe te brengen aan de aanhoudende stroom kritiek over het provisorische migrantenkamp de ‘Jungle’ in Calais. Volgens hem zullen de migranten die daar zitten worden verdeeld over heel Frankrijk.

Er worden ongeveer 9.000 plekken beschikbaar gemaakt in receptiecentra, zegt Hollande zaterdag in een interview met de Franse tv.

Aanhoudende kritiek over aanpak autoriteiten

De migranten, overwegend jonge mannen uit Eritrea en Sudan, worden in groepen van 40 tot 50 man opgesplitst en opgevangen voor een periode van drie tot vier maanden. Degenen die aan asielcriteria voldoen mogen langer in Frankrijk blijven, terwijl de rest moet worden uitgezet, aldus de Franse president.

De afgelopen tijd kwamen autoriteiten in Frankrijk steeds meer onder druk om berichtgeving over Calais. Zo zouden migranten die daar zitten niet zelden agressief gedrag vertonen, zowel naar elkaar als naar vrachtwagenchauffeurs. Die laatste groep wordt vaak het slachtoffer van bedreigingen. De migranten hopen namelijk als verstekeling aan boord van vrachtwagens de oversteek via het Kanaal naar Groot-Brittannië te maken. Chauffeurs maken melding van bedreigingen met messen, knuppels en vuurblokkades.

Geen officieel vluchtelingenkamp

Deze week bleek verder dat activisten in het kamp niet altijd even onschuldig zijn. Er kwamen berichten naar buiten dat een deel van hen, onder wie vooral vrouwelijke vrijwilligers, seksuele relaties aanknoopt met bewoners van de ‘Jungle’. In sommige gevallen zitten daar ook minderjarigen bij. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR benadrukt dat er niks aan gedaan kan worden, zolang Calais niet als ‘officieel’ vluchtelingenkamp erkend wordt. Frankrijk lijkt dat echter niet van plan te zijn.

‘Zo’n kamp als de Jungle mag niet in Frankrijk bestaan,’ benadrukt Hollande, en voegt eraan toe dat het ultieme doel is om het kamp volledig te ontmantelen. Maandag brengt hij een bezoek aan het beruchte kamp.

In maart en februari probeerden de Franse autoriteiten het kamp al deels te ontruimen, maar toch is het daarna weer gaan groeien. Volgens de meest recente cijfers zouden zich nu zo’n 7.000 migranten in het kamp bevinden.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.