buitenland

Vrachtwagenprotest tegen agressieve migranten Calais

05 september 2016

In het provisorische tentenkamp de ‘Jungle’ in Calais zitten weer veel migranten, en die zorgen met gewelddadige acties voor onrust in het Franse stadje. Vrachtwagenchauffeurs, die dagelijks worden bedreigd en worden geconfronteerd met geweld, komen nu in actie.

De maat is vol, aldus de protesterende chauffeurs. Door de migranten die hopen op een illegaal enkeltje Groot-Brittannië, kunnen zij hun werk niet meer doen. Ook een groot aantal inwoners van Calais, al jaren een plek waar migranten verblijven in de hoop het Kanaal over te  steken, schaart zich achter de vrachtwagenchauffeurs.

2016-08-04 13:45:58 epa05454763 A migrant struggles as he is evacuated by the French police dismanteling a temporary makeshift camp, mainly composed of Sudanese and Eritreans migrants, at the avenue de Flandre in the North of Paris, France, 04 August 2016. The migrant's situation is still problematic noticeably in Paris as thousands of migrants are on their way or going back from Calais (route to UK), as they settle in Paris in temporary makeshift camps. EPA/ETIENNE LAURENT‘Knuppels, messen en vuurblokkades’: weer meer geweld door migranten in Calais

Nadat de Jungle werd gesloopt in mei, zijn toch veel migranten naar Calais getrokken. Zij zorgen op en rond de haven, waar ferry’s vertrekken naar het Britse Dover, voor miljoenen aan schade. Ook breken er regelmatig vechtpartijen uit.

Brandende blokkades, messen en knuppels

Het kamp moet opnieuw worden opgeruimd. Een deel van de actievoerders heeft aangegeven dat het niet zal stoppen, voordat de overheid belooft in te grijpen. In augustus gaf de Koninklijke Federatie van Belgische transporteurs aan dat chauffeurs nog steeds worden bedreigd met knuppels en messen. Vrachtwagens worden tot stilstand gedwongen door brandende blokkades die migranten op de snelweg gooien, daardoor vielen in 2015 zo’n veertig doden. Ook voor Nederlandse bedrijven heeft dit ernstige gevolgen: vorig jaar werd 150 miljoen euro aan schade aangericht voor de Nederlandse transportsector.


De truckers zijn van plan maandag de snelweg te blokkeren en tergend langzaam te rijden. Er worden flinke opstoppingen verwacht en de politie zal ook meedoen aan het protest. Het korps in Calais is zeer onderbezet, klagen vrachtwagenchauffeurs. Frankrijk is het afgelopen jaar meermaals doelwit geweest van islamitische terreuraanslagen. ‘Daarom is Calais geen prioriteit meer,’ aldus de Belgische transportorganisatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.