#American Dreamers

Te ziek voor presidentschap? Clinton heeft longontsteking

12 september 2016Leestijd: 2 minuten

De gezondheid van Hillary Clinton is weer gesprek van de dag. De presidentskandidaat viel flauw tijdens de herdenking van de 9/11-terreuraanslag in New York. Volgens haar arts gaat het om een longontsteking.

De afgelopen weken werd de fysieke toestand van Clinton vaker genoemd: zij moest een aantal toespraken onderbreken door flinke hoestbuien. ‘Elke keer dat ik aan Trump denk, moet ik hoesten,’ grapte ze toen. Maar het gaat om meer dan alleen een kuchje: de oud-minister van Buitenlandse Zaken heeft een reis naar Californië voor haar campagne afgezegd.

Flauwgevallen Clinton

Een verontrustende video van Clinton werd via sociale media verspreid, waarin de Democraat wankelend in een beveiligde auto wordt getild. Clinton stond tegen een paaltje aan, werd door haar begeleiders vastgehouden, en kon net een paar meter strompelen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De presidentskandidaat werd naar het appartement van haar dochter Chelsea Clinton in Manhattan gebracht. Daar stapte ze niet veel later stralend de deur uit. ‘Wat een prachtige dag in New York,’ groette ze de pers. Maar het voorval heeft critici en tegenstanders wel weer munitie gegeven. Haar Republikeinse rivaal Donald Trump heeft al eerder gezegd dat Clinton ‘niet fit genoeg is voor het presidentschap’.

‘Gebrekkige conditie’?

‘Haar mentale en fysieke conditie is echt heel gebrekkig – het is niet genoeg om bijvoorbeeld Islamitische Staat aan te kunnen als president,’ aldus Trump.

De 68-jarige Clinton publiceerde in maart 2015 een brief van haar arts, met een verklaring dat zij in ‘perfecte gezondheid’ verkeert. Wel heeft ze last gehad van een bloedpropje, dat in 2013 werd ontdekt na een hersenschudding die ze opliep in 2012 – en ze slikt dan ook bloedverdunners.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.