#American Dreamers

Stevig hoestende Clinton voedt geruchten over ‘ziekte’ (video)

06 september 2016

Een zware hoestbui tijdens een toespraak van Hillary Clinton voedt de speculaties: is zij soms ziek? Maar de Democratische presidentskandidaat doet haar opmerkelijke optreden gekscherend af als ‘een allergische reactie op Donald Trump’.

Haar geproest en gehoest is zo erg dat ze nauwelijks meer een woord kan uitbrengen. Terwijl ze haar toespraak voor haar aanhangers  in Cleveland, Ohio probeert te vervolgen, is er zelfs iemand in het publiek die roept: ‘Geef haar een glas water!’ Vervolgens herpakt ze zich, en gaat door met waar ze was gebleven. Niets aan de hand, zegt de Democratische presidentskandidaat na afloop, om met een grap te vervolgen: ‘Elke keer dat ik aan Trump denk, krijg ik een allergische aanval.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Google Clinton maar eens’

Het is niet de eerste keer dat Clinton (68) ten prooi valt aan een hoestbui. Het voedt de geruchten, vooral vanuit het Trump-kamp en andere tegenstanders, dat ze forse problemen met haar gezondheid zou hebben. De oud-burgemeester van New York Rudy Guliani bijvoorbeeld. Guliani, nu in de rol als Trumps adviseur, suggereerde eind augustus nog Clinton er fysiek (en mentaal) niet al te best aan toe is. Het bewijs, dat hij zelf niet kon leveren, is volgens hem online te zien. ‘Ga maar eens op het internet zoeken met de trefwoorden “Hillary” en “ziekte” en kijk maar wat je allemaal vindt.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook Trump (70) deed vandaag een duit in het zakje, en wel op zijn gebruikelijke manier: op Twitter. Ook in andere andere (veelal conservatieve) media gonst het van de geruchten dat Clinton mogelijk iets onder de leden zou hebben.

Clinton reageert laconiek op de verhalen die over haar rondgaan. ‘Ik maak me geen zorgen om al die samenzweringstheorieën. Er zijn er zo veel dat ik het niet kan bijhouden. Ik heb alleen last van seizoensallergieën.’

Clinton doet het goed in peilingen

Vandaag werd overigens bekend dat de Democraat er in een aantal belangrijke staten goed voor staat. Ze loopt flink voor op Trump in de peilingen, blijkt uit een serie afzonderlijke polls in alle vijftig staten, uitgevoerd door The Washington Post en Survey Monkey. Het is ongebruikelijk dat alle staten tegelijk worden gepeild, maar gezien het kiessysteem in de Verenigde Staten geven peilingen per staat een veel beter beeld in de aanloop naar de verkiezingen dan een landelijke peiling.

Hillary Clinton heeft al een to-do-lijst, mocht ze haar intrek nemen in het Witte Huis. Maar er is weinig reden voor zelfgenoegzaamheid, schrijft Derk Jan Eppink in zijn wekelijkse bijdrage voor Elsevier >Presidentskandidaat Hillary Clinton wist met het e-mailschandaal steeds de dans te ontspringen - Foto: AFP

Om president te worden moet een kandidaat 270 zogenoemde kiesmannen veroveren. Volgens de peilingen van The Washington Post kan Clinton waarschijnlijk nu al rekenen op 244, Trump blijft haken op 126. In de overige staten spant het erom. Uit de cijfers wordt duidelijk dat in staten met veel blanke, lager opgeleide kiezers – die in het verleden bijna automatisch Democratisch stemden – Trump een goede kans maakt. Maar in andere staten waarop de Republikeinen voorheen blind konden vertrouwen, zoals Texas en Georgia, lijkt nu Clinton hoge ogen te gooien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.