Schade beperken: Clinton komt met excuses voor Trump-fans

11 september 2016Leestijd: 2 minuten
Trump aanhangers in Arizona. Foto: AFP

Hillary Clinton zegt spijt te hebben van haar uitspraken over Trump-kiezers. Minstens de helft van hen zou racist, islamofoob of seksistisch zijn. Het leidde tot een storm aan kritiek, iets waar de berekenende Clinton niet op zit te wachten.

Een groep vol klagende Amerikanen, zo omschreef Hillary Clinton aanhangers van haar republikeinse tegenstander Donald Trump vrijdagavond. ‘De ene helft wil hopeloos verandering zien’, maar de andere helft van Trump-fans zijn volgens Clinton ‘jammeraars’. ‘Ze zijn racisten, seksisten, homofoben, xenofoben, islamofoben, noem maar op.’

Elsevier verkiezingsavondOp woensdag 19 oktober, de avond van het laatste tv-debat, praten we over de ‘grootste show op aarde’ tijdens de derde American Dreamers-avond in de Rode Hoed in Amsterdam. Met onder anderen Koen Petersen en de Amerikaanse diplomaat Shawn Crowley. Meer weten en tickets>

Trump wil excuses, en krijgt ze ook nog
De Trump campagne eiste zaterdagochtend een verontschuldiging van de Clinton-campagne. Donald Trump tweette dat Clinton ‘miljoenen hardwerkende Amerikanen heeft beledigd’. Vicepresidentskandidaat Mike Pence noemde het ‘gebrek aan respect’ van Clinton ongelofelijk.

Haar uitspraken werden in Amerikaanse media al snel vergeleken met de beruchte ’47-procent’-blunder van presidentskandidaat Mitt Romney in 2012. Hij zei destijds dat bijna de helft van de Amerikanen toch wel voor de democraten zouden stemmen, omdat ze afhankelijk zijn van uitkeringen van de overheid.

Clinton, die tot dusver vooral Trump de controversiële uitspraken liet doen en zelf op de achtergrond bleef, kwam zaterdag inderdaad met een statement waarin ze haar excuses aanbiedt. Haar uitspraken waren ‘veel te generaliserend en dat is nooit een goed idee,’ aldus Hillary. ‘Ik heb er spijt van dat ik “de helft” zei, dat is verkeerd.’ Toch schrijft ze daarna opnieuw dat Trump grote steun heeft onder ‘racisten die blanken als superieur zien’.

Correspondent Diederik van Hoogstraten over de schhimmige Clinton Foundation: onfris en ongeloofwaardig

Trump zet inhaalrace in peilingen voort
De controverses rond uitspraken van Clinton en rond haar omstreden liefdadigheidsinstelling doen haar geen goed in de peilingen. In de week na de Democratische conventie stond Clinton nog bijna tien procentpunten voor op Trump, maar dat beeld is compleet veranderd.

In alle landelijke peilingen die in september werden uitgevoerd, staan de twee virtueel gelijk. In de meeste swing states gaat Clinton nog wel op kop, met de uitzondering van Iowa. Toch zag ze ook haar voorsprong in veel van die staten teruglopen.