buitenland

Rusland suggereert dat Amerika steun geeft aan IS

18 september 2016Leestijd: 2 minuten

Er is een felle woordenstrijd ontbrand na de Amerikaanse aanval op Syrische militairen in Deir al-Azzor. Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan de wapenstilstand in gevaar te brengen, en zegt zelfs niet uit te sluiten dat er steun wordt verleend aan Islamitische Staat (IS).

Amerika bevindt zich ‘op de grens tussen criminele nalatigheid en directe medeplichtigheid aan de terroristen van IS,’ sprak een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in ongekend harde bewoordingen.

‘Koppige weigering’

De aanval is bovendien het resultaat van een ‘koppige weigering’ om met ons samen te werken in de strijd tegen IS en andere terreurgroepen in Syrië, aldus Moskou. Het Syrische bewind – bondgenoot van de Russen – liet zich in soortgelijke bewoordingen uit, maar ging nog een stap verder.

De dodelijke luchtaanval op het Syrische regeringsleger is ‘een duidelijk en ferm bewijs dat Amerika IS en andere terroristen steunt’. De aanval in het oosten van Syrië kan verstrekkende gevolgen hebben voor het staakt-het-vuren en verdere Russisch-Amerikaanse samenwerking. Gisteren uitte president Vladimir Poetin nog zijn twijfels over de toewijding van de Amerikanen.

Dodental loopt verder op

Het dodental als gevolg van de Amerikaanse luchtaanval op stellingen van het Syrische leger is intussen opgelopen tot negentig, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De aanval, in de buurt van de stad Deir al-Zor, duurde volgens het Observatorium z’n veertig minuten. Diverse posities werden daarbij onder vuur genomen. Het Syrische staatspersbureau SANA sprak eerder nog van minstens zestig doden en meer dan honderd gewonden.

Lees meer over de bloedige aanval, die volgens de Amerikanen niet de bedoeling was. Sorry, kregen de Russen te horen >2016-09-16 11:27:19 A man suffering from a mental disorder lies under a portrait of the Syrian president at a school used as shelter by displaced families fleeing the Islamic State (IS) group, on September 16, 2016, in the Kurdish-majority northeastern city of Qamishli. Qamishli is under the shared control of the Syrian regime and Kurdish authorities, who have declared zones of "autonomous administration" across parts of north and northeast Syria. / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN

In een verklaring zegt het Pentagon dat piloten ervan uitgingen dat ze te maken hadden met IS-terroristen. Rusland werd volgens het Pentagon voor de aanval op de hoogte gesteld en toen werden er geen bezwaren geuit. De Verenigde Staten benadrukten dat het niet de bedoeling was om stellingen van het Syrische leger aan te vallen. Maar Rusland was ziedend, en vroeg om een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad.

Die bijeenkomst verliep allesbehalve vlotjes. De Amerikaanse ambassadeur Samantha Power noemde de Russische aanvraag onder meer ‘een stunt’, waarna haar collega Vitaly Churkin boos wegliep. Dit zou wel eens het einde van de onderhandelingen over vrede kunnen betekenen, sprak hij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.