buitenland

Amerika betuigt spijt voor bloedige aanval op Syrische soldaten

18 september 2016Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten hebben ‘sorry’ gezegd tegen de Russische regering voor de onopzettelijke Syrische doden bij een luchtaanval zaterdag. Bij een luchtaanval op een legerpost in Deir al-Zor kwamen naar verluidt 62 Syrische militairen om het leven.

‘De Verenigde Staten zullen doorgaan met de onderhandelingen voor een wapenstilstand in Syrië net zo zeer als dat het doorgaat met militaire acties tegen Islamitische Staat (IS),’ aldus een woordvoerder van de Amerikaanse regering in een e-mail.

Russen op de hoogte gebracht

Bij de luchtaanval op een legerpost in Deir al-Zor zijn het oosten van Syrië kwamen naar verluidt 62 Syrische militairen om het leven en raakten meer dan honderd gewond. De Amerikaanse militaire leiding zei dat de aanval meteen werd afgebroken toen duidelijk werd dat een Syrische legerpost was geraakt.

De door de Amerikanen geleide coalitie had de Russen wel vooraf van de aanval op de hoogte gesteld, aldus een eerdere verklaring. Ze dachten van doen te hebben met IS. De stelling was al eens eerder aangevallen. Volgens het Syrische bewind kon de terreurgroep na de Amerikaanse aanval de post onder de voet lopen.

Lees ook: Gaat Amerikaans-Russische wapenstilstand Syrië nu toch wankelen?2016-09-16 07:52:41 TOPSHOT - A general view taken on September 16, 2016, shows the rubble-strewn Castello Road, the main route for humanitarian assistance in to divided Syrian city of Aleppo. The UN had hoped that forty trucks of food -- enough to feed 80,000 people for one month -- could be delivered to besieged rebel-held eastern parts of Aleppo as soon as possible. Under the US-Russia truce deal, the Castello Road leading into those neighbourhoods would be demilitarised and aid convoys would enter from Turkey. / AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI

Spoedoverleg van de Veiligheidsraad

Zaterdagnacht hield de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties spoedoverleg over de situatie in Syrië. Rusland – bondgenoot van Bashar al-Assad – had die vergadering aangevraagd. De spoedzitting verliep overigens tumultueus. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power noemde het Russische verzoek ‘een stunt’, waarna de Russische afgevaardigde boos wegliep.

In de bijeenkomst van de Veiligheidsraad zei Power dat de regering de luchtaanvallen onderzoekt en dat het niet de bedoeling was om Syrische militairen te raken. ‘Natuurlijk betreuren we elke Syrische dode.’ Om daaraan toe te voegen: ‘Het verzoek voor een spoedbijeenkomst van Rusland was cynisch en hypocriet. Moskou heeft zich nog nooit op deze manier druk gemaakt over alle burgerdoden door Syrische troepen.’

Power wil dat Rusland stopt met het gemakkelijk scoren en het oproepen tot zulke bijeenkomsten maar zich focust op de zaken die er toe doen: het voortbestaan van de wapenstilstand. Haar Russische collega Vitaly Churkin denkt dat de Amerikaanse luchtaanvallen weleens het einde van de onderhandelingen kunnen betekenen. ‘Het is een heel groot vraagteken,’ zei Churkin tegen verslaggevers. ‘Ik ben zeer benieuwd hoe Washington hierop gaat reageren. Als de reactie van de ambassadeur ook maar enige indicatie is van hun mogelijke reactie, dan hebben we serieuze problemen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.