Gaat Amerikaans-Russische wapenstilstand Syrië nu toch wankelen?

17 september 2016Leestijd: 2 minuten
Castello Road in Aleppo: via deze weg moeten hulpkonvooien burgers in de belegerde stad bereiken - Foto: AFP

De Russische president Vladimir Poetin is overwegend positief over het staakt-het-vuren in Syrië. Gewapende rebellen in Aleppo waarschuwen echter dat de wapenstilstand niet lang stand zal houden.

De wapenstilstand is afgesproken door Rusland, bondgenoot van het Syrische regime van president Bashar al-Assad, en de Verenigde Staten, die verschillende rebellenmilities steunen. Het is maandag van kracht gegaan, en heeft tot dusver tot significant minder burgerdoden geleid.

Poetin twijfelt aan Amerikaanse toewijding

Poetin uit alleen wel enige twijfel over de ‘toewijding van de Amerikanen’, aangezien zij zich nog steeds associëren met ‘semicriminele rebellenbewegingen,’ zegt hij zaterdag op een persconferentie in Kyrgyzstan.

Vrijdag spraken de twee landen echter af om de wapenstilstand voor onbepaalde tijd te verlengen. Poetin zal zich naar eigen zeggen daaraan houden, en benadrukt dat een staakt-het-vuren zowel in het belang is van Rusland als van Amerika. Zoals bij eerdere afspraken, geldt het staakt-het-vuren niet voor terreurbewegingen als Islamitische Staat (IS).

Rebellengroeperingen zouden er schoorvoetend mee hebben ingestemd: zij betichten de Russen ervan de wapenstilstand tegen hen in te zetten, aangezien het regime van Assad volgens hen nog door blijft vechten. Ook kan humanitaire hulp het gebied rondom Aleppo maar moeilijk bereiken, volgens ooggetuigenverklaringen.

VN-hulpkonvooien staan nog steeds vast

Hulpkonvooien komen vanuit Turkije de Syrische grens over, en dit zorgt voor wantrouwen bij het Syrische leger.  ‘Materialen vermomd als humanitaire hulp kunnen niet zomaar het land binnen, zeker niet van het Turkse regime,’ verklaarde het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken deze week. Hierdoor staan ongeveer 40 hulpkonvooien van de Verenigde Naties al enkele dagen vast.

Het blijkt bekvechten tussen Moskou en de door de Amerikanen gesteunde rebellen: beide partijen beschuldigen elkaar van aanhoudende gevechten. Ook wijzen beide partijen naar elkaar met betrekking tot vastgelopen hulpkonvooien voor Aleppo.

Er staat veel op het spel voor de Russen en Amerikanen. Afgesproken is dat als de wapenstilstand succesvol blijft, de twee landen informatie zullen gaan delen over terreurgroepen, waaronder IS. Het moet nog blijken of dat ook zo zal uitpakken.