#Turkije

‘Westen is beschamend’ en zes andere aanvallen van Erdogan

08 augustus 2016Leestijd: 3 minuten

Voor de zoveelste keer heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gedreigd met het opblazen van de migratiedeal met de Europese Unie. Ook rond tal van andere discussies heeft de Turkse leider zich van zijn aanvallende kant laten zien.

In een interview met de Franse krant Le Monde noemt Erdogan de EU maandag ‘niet oprecht’ richting Turkije. ‘De migratiedeal zal niet meer mogelijk zijn, als niet aan onze eisen wordt voldaan.’ Belangrijkste eis van de Turken is snelle visumliberalisering.

Het is niet de eerste keer dat Erdogan dreigt en uitvalt richting westerse leiders, maar veelal hadden de verbale aanvallen geen grote gevolgen. Elsevier.nl maakte een overzicht.

‘Turkije kan zo migranten naar Europa sturen’
‘We kunnen zo de deur naar Griekenland openzetten en vluchtelingen op de bus zetten’ dreigde Erdogan al in oktober vorig jaar, tijdens een vergadering met EU-leider Jean-Claude Juncker. Dat soort dreigementen zijn na het sluiten van de migratiedeal enkel toegenomen.

De EU stuurt te weinig geld en komt de beloftes rond visumvrij reizen niet na, vindt Erdogan steevast. ‘Ze zeggen: we gaan visa’s afschaffen, dit zijn de voorwaarden. Sorry, maar wij gaan onze eigen weg, gaan jullie je eigen weg maar’, zei Erdogan in mei. Vooralsnog blijft de migratiedeal gewoon in werking.

‘Europa vindt homohuwelijk belangrijker dan Syriërs’
Erdogan zei in mei ook dat Europa zich moet schamen over de manier waarop het om gaat met het lot van de Syriërs. In het Westen maken mensen zich drukker om ‘de zogenaamde vrijheden en rechten van het homohuwelijk dan om de Syrische vrouwen, kinderen en onschuldigen,’ sneerde Erdogan. ‘Het is beschamend dat er mensen zijn die zich laten afleiden door de discussies over levensruimte voor walvissen, zeehonden en schildpadden, terwijl ze de 23 miljoen Syriërs links laten liggen.’

‘Amerika had ons moeten bedanken voor neerslaan van de coup’
Erdogan is ervan overtuigd dat Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep in Turkije zat, maar Amerika wil hem niet zomaar uitleveren. ‘In plaats van ons te bedanken dat we een coup neerslaan in de naam van de democratie, kiezen jullie de zijde van de coupplegers,’ zei Erdogan boos, daags na de staatsgreep. ‘De putschist zit gewoon in jullie land,’ vervolgde de Turkse president, die ook al impliceerde dat de Amerikaanse geheime dienst weet had van de plannen voor een staatsgreep.

 ‘Rechters kunnen zich beter zorgen maken over het aanpakken van de maffia dan over mijn zoon’
‘Mijn zoon is een briljant man en toch wordt hij beschuldigd van witwaspraktijken,’ zei Recep Tayyip Erdogan vorige week op Italiaanse televisie over het justitiële onderzoek dat loopt naar de 35-jarige Bilal Erdogan. Als het onderzoek niet snel wordt opgeschorst, zal dat de relatie tussen Italië en Turkije ‘beschadigen’, dreigde Erdogan. De Italiaanse premier Matteo Renzi leek niet onder de indruk.

Duitse satire ‘misdaad tegen de menselijkheid’
In het voorjaar reageerde Erdogan woedend op de Duitse komiek Jan Böhmermann, toen die de Turkse president op tv uitmaakte voor ‘geitenneuker’. Hij deed persoonlijk aangifte van belediging en eiste dat de komiek werd vervolgd. Zijn vicepremier Numan Kurtulmus noemde het gedicht zelfs ‘een misdaad tegen de menselijkheid’. De rechtszaak tegen Böhmermann loopt nog.

‘Leiders moeten eerst over hun eigen beschamende gedrag nadenken’
Als een politieke leider het aandurft om kritiek te uiten op de persvrijheid of de mensenrechtensituatie in Turkije, kan een tegenaanval van Erdogan worden verwacht. Toen Barack Obama in april dit jaar zei dat Turkije ‘een verontrustend pad’ is ingeslagen, reageerde Erdogan fel. ‘Ik heb geen boodschap aan westerse lessen in democratie. De leiders moeten eerst over hun eigen beschamende gedrag nadenken, alvorens Turkije te bekritiseren.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.