Rel tussen Turkije en Italië over onderzoek naar zoon Erdogan

03 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Bilal Erdogan werd in het verleden al vaker beschuldigd van corruptie en witwassen. Foto: EPA

Turkije en Italië zijn in een diplomatieke rel verwikkeld na uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan eist dat het justitiële onderzoek naar zijn zoon Bilal per direct wordt gestaakt. De Italiaanse premier Matteo Renzi lijkt niet onder de indruk.

Erdogan haalde dinsdag uit naar de Italiaanse justitie in een interview met tv-zender Rai 24. Die doen onderzoek naar zijn zoon Bilal, omdat de 35-jarige Turk wordt verdacht van het witwassen van geld. Twee weken geleden werd besloten dat onderzoek met zes maanden te verlengen. Volgens de president kunnen Italiaanse rechters zich ‘beter zorgen maken over het aanpakken van de maffia dan over mijn zoon’.

Zoon kwam naar Italië met grote sommen geld

Bilal Erdogan, een van de vier kinderen van Recep, verhuisde vorig jaar september naar Bologna. De officiële reden was om de studie die hij in 2007 onderbrak, af te maken. Justitie kreeg even daarna een tip van een Turkse zakenman dat Bilal grote sommen onrechtmatig verkregen geld vanuit Turkije naar Italië had gebracht.

Niet voor het eerstDe beschuldigingen aan het adress van Bilal komen niet uit het niets. Eerder beweerde Rusland al dat de zoon van Erdogan profiteerde van illegale oliehandel met Islamitische Staat. Bilal beschuldigde daarop de Russen.

De zakenman, Murat Hakan Uzan, beweert dat Bilal helemaal niet in Italië was om te studeren, maar om de illegale activiteiten van de familie Erdogan te organiseren. Nadat een onderzoek werd opgestart, vluchtte de zoon van de Turkse president het land uit. Volgens persbureau Reuters zit Bilal momenteel weer in Turkije en kan hij worden opgepakt als hij terugkeert naar Italië.

Erdogan vindt zoon ‘een briljant man’, maar Italiaanse premier slaat terug

‘Mijn zoon is een briljant man en toch wordt hij beschuldigd van witwaspraktijken,’ zei Recep Tayyip Erdogan op Italiaanse televisie. Het gerechtelijk onderzoek kan ‘zelfs de relatie tussen Turkije en Italië beschadigen’, dreigde hij.

De Italiaanse premier Renzi liet blijken dat hij Erdogan niet zomaar kritiek laat spuien op de rechtsstaat. ‘Rechters beantwoorden aan de Italiaanse grondwet en niet aan die van de Turkse president’, schreef Renzi op Twitter. ‘Dit systeem noemen we de rechtsstaat en we zijn er trots op,’ aldus Renzi.