Erdogan: lak aan westerse lessen in democratie

05 april 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan tijdens een bezoek aan Brookings Instituut in Washington DC. - Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageert opnieuw met verontwaardiging op Duitsland. ‘Ik heb geen boodschap aan westerse lessen in democratie’.

Erdogan reageert daarmee op de kritische houding van de EU over de steeds verder afnemende persvrijheid in zijn land, schrijft de Duitse krant Deutsche Welle.

Kwetsend

‘Europese leiders moeten eerst over hun eigen beschamende gedrag nadenken, alvorens Turkije te bekritiseren,’ aldus de president.

Lees ook Erdogan bedreigt rechtbank na vrijlating journalisten

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde Erdogan vorige week al tijdens een bezoek aan Washington dat Turkije een ‘verontrustend pad’ is ingeslagen als het gaat om persvrijheid. Erdogan moet er niets van hebben: ‘Degenen die ons de les proberen te lezen over mensenrechten en democratie, moeten eerst eens naar zichzelf kijken,’ zei hij maandag tijdens een bijeenkomst van het Rode Kruis in Ankara.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel telefoneerde zondag met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over een satirische video over Erdogan, die maandag uit de lucht werd gehaald omdat hij ‘te kwetsend zou zijn’.

Lees ook ‘Censuur’: Duitse omroep verwijdert kritische video Erdoganerdoganuitzending

Laster

Eerder reageerde de regering in Ankara woedend op de video van de Duitse omroep ZDF, waarin Erdogan onder meer een ‘geitenneuker’ en een liefhebber van kinderporno wordt genoemd. Later haalde de omroep het filmpje van de website en werd het uit de uitzending geschrapt.

Merkel noemde de tekst ‘opzettelijk kwetsend’ en verdedigde daarmee het feit dat Duitsland het filmpje verwijderde. Toch zou ze Davutoglu in het telefoongesprek ook hebben gewezen op het belang van persvrijheid in Duitsland. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei dat het ZDF-filmpje neigde naar laster, wat verboden is in Duitsland.

Ook vorige week was Erdogan ook boos op Duitsland, toen de regionale omroep NDR het satirisch filmpje getiteld Erdowie, Erdowo, Erdogan over hem maakte. Hij eiste dat de video zou worden verwijderd. In tegenstelling tot het filmpje van ZDF, gebeurde dat in dat geval niet.