buitenland

Migratiedeal op knappen? Grieken melden sterke toename migranten

31 juli 2016

Griekse autoriteiten waarschuwen dat de asielinstroom na de staatsgreep in Turkije sterk is toegenomen. Europese politici vrezen dat Turkije een einde wil maken aan de migratiedeal.

Sinds 15 juli, de dag waarop Turkse militairen een coup pleegden, zijn zo’n 1.500 asielzoekers aangekomen op Lesbos en de andere Egeïsche eilanden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de maanden ervoor: in de hele maanden mei en juni kwamen gemiddeld 1.600 asielzoekers Griekenland binnen.

Gouverneur Christiana Kalogirou luidt nu de noodklok, meldt de Britse krant The Guardian. Er moeten meteen maatregelen worden genomen om de ‘toegenomen stroom’ weer in te dammen, aldus Kalogirou.

Probeert Erdogan de migratiedeal op te blazen?
Het is niet meteen duidelijk waardoor de stijging komt. Het zou kunnen dat de politieke spanningen in Turkije asielzoekers hebben bewogen om te vertrekken, zeggen experts tegen EurActiv.

Aan de andere kant vrezen Griekse politici dat de Turkse regering van Recep Tayyip Erdogan de afspraken uit de EU-migratiedeal niet meer naleeft. Zo werden Turkse ambtenaren, die in Griekenland de asielprocedures controleerden, na de staatsgreep opeens teruggeroepen. Er zou geen uitzicht zijn op vervangers.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei vrijdag in een interview met een Oostenrijkse krant dat ook hij onzeker is over de toekomst van de migratiedeal. ‘Het risico is groot. President Erdogan heeft al verscheidene keren gezegd dat hij de deal wil verbreken.’ Als dat gebeurt, vervolgt Juncker, ‘dan staan de vluchtelingen weer aan de poorten van Europa’.

EU baalt van Turkse zuivering: ‘Lijst met arrestaties moet zijn voorbereid’

Erdogans eigen coup leidt tot kritiek vanuit Europa
Na de mislukte coup zet de Turkse regering alles op alles om de ‘landverraders’ aan te pakken. Erdogan greep de kans aan om kritische soldaten, rechters, academici, journalisten te arresteren en te ontslaan. Daarop kwam felle kritiek vanuit Europa.

De migratiedeal heeft ervoor gezorgd dat het aantal asielzoekers dat richting Griekenland trekt, sterk is afgenomen. De Turken klagen wel over de deal, omdat de Europese Unie (EU) nog niet over de brug is gekomen met de beloofde 3 miljard euro. Ook wordt een verdere vertraging van visumliberalisering voor Turkije verwacht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.