Turkse ‘couppleger’ vraagt asiel aan in Amerika

10 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
In de dagen na de coup werden duizenden soldaten opgepakt. Foto: AFP

Een Turkse militair die in Amerika gestationeerd is en na de coup voor verhoor werd teruggeroepen naar Turkije, heeft politiek asiel aangevraagd in de Verenigde Staten. De kwestie kan gevolgen hebben voor de hobbelige relatie tussen de twee landen.

Mustafa Ugurlu werkte als schout-bij-nacht in het NAVO-hoofdkantoor in Noord-Amerika, dat in Norfolk, Virginia staat. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen binnen het Amerikaanse leger dat Ugurlu in de dagen na de mislukte staatsgreep in Turkije, in Amerika politiek asiel heeft aangevraagd.

De aanleiding lijkt de zuivering in het Turkse leger te zijn. De Turkse ambassade in Washington zegt dat er een arrestatiebevel is uitgegaan richting Ugurlu na de coup, maar dat de officier zich daarna niet heeft gemeld. ‘Op 22 juli heeft hij zijn ID-kaart en badge op de NAVO-basis achtergelaten en hebben we niets meer van hem vernomen,’ reageert de ambassade.

Kwestie-Ugurlu kan tot spanningen leiden
Na de staatsgreep zwoer president Recep Tayyip Erdogan wraak en begon zijn regime een grootschalige jacht op de coupplegers. Duizenden soldaten werden opgepakt en ontslagen, waaronder zo’n 40 procent van alle generaals. Zeker twee andere Turkse militairen werden uit Amerika teruggeroepen.

Het is onduidelijk wat er is gebeurd met het verzoek van Ugurlu, maar de kwestie kan mogelijk de relatie tussen Turkije en Amerika verder bekoelen. Amerika wil na de coup niet meewerken bij het uitleveren van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Erdogan achter de staatsgreep zat en in ballingschap in de Verenigde staten verblijft. De Amerikanen willen eerst bewijs zien van zijn betrokkenheid.

NAVO-luchtbasis in Turkije werd verscheidene keren afgesloten
Na de coup werd bovendien de Turkse luchtbasis Inclirlik, gebruikt door NAVO-leden in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië, verscheidene keren afgesloten door de Turkse autoriteiten, waardoor er geen gevechtsvliegtuigen konden vertrekken en landen. Eerst zouden er coupplegers op de basis zitten, daarna werden er anti-Amerika protesten gehouden rond Incirlik en werd ook nog eens de elektriciteit afgesloten.

Amerikaanse legerwoordvoerders proberen de spanningen vooralsnog te sussen. ‘Turkije is een waardevolle NAVO-collega die een belangrijke rol speelt in de strijd tegen IS.’