Geen stroom op Incirlik-basis: geen probleem, zegt Amerika

20 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Een Amerikaans militair vliegtuig landt op vliegbasis Incirlik - Foto: AFP

Het Amerikaanse leger treft voorbereidingen voor het geval de Amerikanen geen toegang meer krijgen tot de Incirlik luchtbasis in het zuiden van Turkije. Incirlik wordt door Amerika als uitvalsbasis gebruikt voor militaire operaties tegen terreurbeweging Islamitische Staat, maar nu wordt rekening gehouden met het scenario dat ze moeten vertrekken.

De Turkse regering zou bovendien al sinds de mislukte staatsgreep de elektriciteitstoevoer naar Incirlik hebben afgesloten. De basis heeft daardoor nu al vier dagen geen stroom. Het Pentagon heeft een noodgenerator ingezet om de elektriciteit terug te halen, maar meldt al dat dit niet tot in de oneindigheid kan doorgaan.

Er wordt een ‘planning’ gemaakt, voor het geval Amerika de basis moet verlaten, zeggen verschillende militaire bronnen tegen CNN.

Laconieke reactie

Er kunnen wel meer generatoren worden ingevlogen, maar het zou mogelijk te duur worden, gezien het grote aantal luchtaanvallen dat de Verenigde Staten vanuit de basis uitvoert.

Maar het Pentagon doet in het openbaar relatief laconiek over de situatie. Als de stroom niet opnieuw wordt aangesloten, kan het ‘op termijn een beperkende factor vormen’, zegt Pentagon-woordvoerder Peter Cook. Dan zouden er ‘mogelijk’ aanpassingen gemaakt moeten worden. Wellicht dat Amerika achter gesloten deuren de druk op Turkije wel opvoert.

De Turken hebben in ieder geval geen duidelijke verklaring afgegeven over waarom de stroom is geblokkeerd, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de eerder weigering van Amerika om om Fethullah Gulen, de islamitische preker en aartsrivaal van president Recep Tayyip Erdogan, uit te leveren.

Wat gebeurt er met nucleaire wapens?

Gulen woont sinds eind jaren ‘90 in Pennsylvania en ontkent iets te maken te hebben gehad met de voorbereiding van een staatsgreep. De Amerikanen benadrukken dan ook ‘geen bewijs’ te hebben dat het uitvallen van de stroom met Gulen te maken heeft.

De Incirlik-basis ligt in het zuiden van Turkije en strategisch gunstig voor de Amerikanen, die een hoog aantal luchtaanvallen kunnen uitvoeren, met minder brandstof dan wanneer er gebruik zou worden gemaakt van luchtbases van andere bondgenoten.

Het is een basis van de NAVO en wordt daarom veelvuldig gebruikt door Amerikanen, Duitsers en Britten. Sinds de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten bombardementen uitvoert op terreurbeweging IS, staan er ook jets van Saudi-Arabië. Incirlik is een van de vijf NAVO-bases in Europa waar –naar schatting negentig – tactische nucleaire wapens zijn opgeslagen.

Het Pentagon heeft nog niet verklaard in welk land een alternatief moet worden gezocht. Ook wordt er met geen woord gerept over wat er gaat gebeuren met de nucleaire wapens die daar opgeslagen liggen.