#Brussel

Politici en NGO lobbyden voor vrijlating Brussel-terrorist Atar

14 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Toen Oussama Atar, de meest gezochte terrorist van België, in 2010 in een Iraakse gevangenis zat, hebben Belgische politici en NGO Amnesty International geprobeerd hem vrij te krijgen. De terrorist zat samen vast met IS-leider en ‘kalief’ Abu Bakr al-Baghdadi en werd vrijgelaten omdat hij doodziek zou zijn.

Atar, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Brussel, wordt nog steeds gezocht. Hij zit naar verwachting nog steeds ondergedoken in of dicht bij de Belgische hoofdstad. Op zaterdag werd een grote zoekactie georganiseerd door de politie. Daarbij is een aantal familieleden van Atar opgepakt, maar de terrorist zelf kwam weg.

Terrorist was kerngezond

De Belgische krant Het Nieuwsblad meldt op zondag dat, na de campagne van Atars zus, de Belgische regering en Amnesty International zich achter de familie van de terrorist schaarde. De Iraakse regering zwichtte onder druk van de partijen, en lieten de ‘doodzieke’ Atar gaan. De Brusselse terrorist bleek echter kerngezond.

Hij werkte in de gevangenis al samen met Al-Baghdadi, leider van terreurorganisatie Islamitische Staat. Atar smokkelde volgens Het Nieuwsblad wapens aan rebellen die vochten tegen de Amerikaanse troepen.

Zoé Genot, een Belgisch Kamerlid van de Franstalige Groenen, zette zich toentertijd in voor de vrijlating van Atar en gaf haar steun aan zijn familie. ‘ Ja. In 2010 wisten we natuurlijk niet wat die man in 2016 zou uitspoken. Maar ik begrijp wel dat de mensen in de straat nu – terecht – denken dat we hem beter in Irak hadden kunnen laten,’ aldus de politicus.

Atar is ‘pionier van Syriëgangers’

2015-11-15 18:41:46 PARIJS - Politie op Place de la Republique, nadat paniek uitbrak op het plein, twee dagen na de bloedige aanslagen in de Franse hoofdstad. ANP BART MAATDe Franse terrorist Abdelhamid Abaaoud ging in de Belgische stad Verviers als entrepreneur aan het werk. In schuilplaatsen werden aanslagen voorbereid alsof het projecten van start-ups waren.

Ook Amnesty International zegt dat het niet op de hoogte was van de activiteiten van de terrorist. ‘Het heeft geen zin om met de kennis van nu te oordelen over feiten van zes jaar geleden. Toen waren we oprecht bezorgd over de gezondheidstoestand van die man. Iedereen heeft recht op gezondheid, ook een gedetineerde,’ zegt een woordvoerder tegen Belgische media. ‘Maar we veroordelen alles wat ISIS doet met klem. Dus ook de aanslagen in Zaventem.’

Ondertussen zoekt de politie door naar de terrorist. Tijdens de huiszoekingen werden de zus en de moeder van Atar opgepakt maar na enkele uren vrijgelaten. Er zijn geen explosieven of munitie gevonden. Atar wordt gezien als de ‘pionier van de Syriëgangers’.

Hij trok in 2003, kort na de afzetting van Saddam Hoessein, naar Irak. Samen met zijn neven, ‘de Bakraouis’, is hij volgens de Belgische politie verantwoordelijk voor de aanslagen op Zaventem en in Maalbeek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.