#Brussel

Abaaoud organiseerde als zakenman terreuraanslagen

15 mei 2016

De Franse terrorist Abdelhamid Abaaoud ging in de Belgische stad Verviers als entrepreneur aan het werk. In schuilplaatsen werden aanslagen voorbereid alsof het projecten van start-ups waren.

Na ‘Brussel’ blijft IS ronselen in jihad-broeinest Molenbeek

De terroristen die meewerkten aan de voorbereidingen van de aanslagen in Parijs in november, kregen allemaal een mobieltje van de ‘zaak’. De daders bleven constant in contact, en werkten aan de aanslagen alsof ze voor een start-up aan de slag gingen.

Hoofdkantoren

Uit het onderzoek naar de terreurcel in Verviers en de aanslagen in Parijs blijkt dat Abaaoud van schuilhuizen in de stad ware hoofdkantoren maakte en als werkgever de leiding nam. Zo ook toen Abaaoud, het brein achter de aanslagen in Parijs in Syrië zat, om voor Islamitische Staat (IS) te vechten, meldden Franse media.

De terroristen werkten ook in verschillende teams, die verantwoordelijk waren voor bepaalde aspecten van de aanslagen, blijkt uit gesprekken afgeluisterd door het Belgische Federaal Parket.

Uit een gesprek tussen terreurverdachte Mohamed Hamza Arshad en een ongeïdentificeerde man bleek dat Arshad de opdracht kreeg om onder meer een ‘beeper’ en een ijsmachine te kopen. Ook werd in het gesprek gezegd dat er geen gebrek aan geld of aan wapens was.

Broedplaats

In Verviers speelden zich taferelen af die vergelijkbaar zijn met wat er gebeurde in Molenbeek. Terroristen werkten in deze ‘jihad-broedplaatsen’ als efficiënte bedrijven aan aanslagen. Via mobiele telefoons hielden de verdachten contact met elkaar en met terroristen in Syrië.

Arshad zei tijdens het strafproces dat nog veel terroristen op vrije voeten zijn. Het zou gaan om twee terroristen die als leidinggevenden werkten Verviers en Molenbeek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.