#Brussel

‘Financiering van terreur’: jihadisten Brussel en Parijs kregen uitkering

05 augustus 2016

Terwijl zij thuis de aanslagen op Brussel en Parijs voorbereidden, kregen de terroristen verantwoordelijk voor de massamoorden een forse uitkering. Frankrijk en België betaalden samen meer dan vijftigduizend euro aan bijstand en bijvoorbeeld studiefinanciering.

Ook de inmiddels bekende terrorist Salah Abdeslam ontving een uitkering in de periode dat hij de aanvallen plande. De jihadist ontving bijna 19.000 euro tussen januari 2014 en oktober 2015. Experts geven aan dat het ging om ‘financiering van terroristische activiteiten’.

‘Verzorgingsstaat kwetsbaar voor misbruik van terreurfinanciering’

Dat blijkt uit het financiële onderzoek naar de terreuraanslagen in Parijs vorig jaar en Brussel in maart. Ook de Belg Khalid el-Bakraoui, die zichzelf opblies bij het metrostation van Maalbeek, stond in de lijst: in 2014 en 2015 ontving hij  in totaal meer dan 25.000 euro aan werkloosheidsuitkeringen.

‘We zien een duidelijk probleem, namelijk dat het systeem van de verzorgingsstaat kwetsbaar is en makkelijk kan worden misbruikt voor het financieren van terroristische activiteiten,’ zegt Tom Keatinge, het hoofd van het Britse Centrum voor Financiële Misdaad- en Veiligheidsstudies tegen de Wall Street Journal.

Ook Syriëgangers krijgen bijstand

In juli kwam aan het licht dat Syriëgangers bij terugkomst in België vaak ook ‘gewoon’ een uitkering krijgen. In tegenstelling tot de beweringen van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, zit er tussen de uitkeringstrekkers een groot aantal jihadisten.

Dat meldt Barbara Pas, een Kamerlid van Vlaams Belang. De politieke partij beweert dat de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RvA) niet kijkt naar de mogelijke betrokkenheid bij terreurorganisaties als een burger een uitkeringsaanvraag indient.

Zeker vijftien teruggekeerde jihadisten genieten een uitkering van de Belgische overheid. ‘De karikatuur dat dit land de islamitische terreur, onrechtstreeks, financiert, lijkt meer en meer realiteit,’ aldus Pas.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.