buitenland

Na meeting met Mexico is Trump positief gestemd

31 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Na zijn bijeenkomst met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto is de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump verrassend positief gestemd. Mexico en de Verenigde Staten hebben volgens hem ‘gezamenlijke belangen’.

Ook zijn beide landen er bij gebaat om hun regio welvarend te houden, zei Trump na afloop van de bespreking.

Landen hebben gemeenschappelijke belangen, zegt Trump

Trump toonde zich zeer welwillend om met de Mexicaanse president in gesprek te gaan. De twee spraken elkaar een uur, luttele uren voordat Trump zijn immigratiebeleid bekendmaakt.

De gemeenschappelijke belangen waar Trump over sprak zijn volgens hem een einde aan illegale migratie, het beveiligen van de Mexicaans-Amerikaanse grens, het ontmantelen van drugskartels, het indammen van drugs- en wapensmokkel, het aanpassen van het vrijehandelsverdrag NAFTA en het behoud van industrie voor het halfrond.

Het was het eerste officiële bezoek van Trump als presidentskandidaat aan een buitenlands staatshoofd. Eerder zei zijn campagneteam dat hij zou Peña Nieto zou spreken over bouwen van een muur aan de Mexicaanse grens, een plan waar lang geleden mee kwam, en over grensbewaking in het algemeen. Het is niet bekend wat de Mexicaanse president officieel vindt van het idee van een muur. Eerder haalde hij flink uit naar Trump en zei dat Mexico niet van plan was om zijn ‘klotemuur’ te betalen.

Kritiek van campagneteam Clinton

Trump kwam voorafgaand aan zijn bezoek aan Mexico onder vuur, met name door de campagne van zijn Democratische rivaal Hillary Clinton. Of Clinton ook een bezoek zal brengen aan Peña Nieto, is vooralsnog niet bekend. Een woordvoerder van de Clinton-campagne beweert dat het bezoek van Trump slechts een ‘afleidingsmanoeuvre’ is.

‘Het maakt niet uit wat Trump zegt in Mexico, maar wat hij zegt in Arizona en of hij nog steeds van plan is families op te breken en miljoenen Mexicanen te deporteren,’ aldus een woordvoerder van Clinton eerder op de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.