buitenland

‘El Bakraoui-broers wilden eigenlijk aanslag op Schiphol plegen’

24 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Opgejaagd door de politie besloten Ibrahim en Khalid El Bakraoui een aanslag te plegen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel. De oorspronkelijke doelwitten: het EK voetbal in Frankrijk en de Amsterdamse luchthaven Schiphol.

Het Waalse tijdschrift Paris Match Belgique publiceert deze week een geheim dossier van de parlementaire commissie, opgericht naar aanleiding van de aanslagen in Brussel op 22 maart. Daarin staat dat het bijna onmogelijk was geweest om de aanslagen te voorkomen, schrijft DH.be. Er vielen 32 doden als gevolg van de explosies, meer dan 300 mensen raakten gewond.

Bovendien blijkt uit het document dat luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek niet de belangrijkste doelen waren van de groep terroristen. Dat was het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk, afgelopen zomer. Een ander doelwit dat de broers El Bakraoui met elkaar bespraken: luchthaven Schiphol.

Uit haast werd gekozen voor Brussel
Uiteindelijk werd het Brussel, Khalid in de metro en Ibrahim op het vliegveld, vooral omdat de Belgische autoriteiten steeds dichterbij de IS-terreurcel kwamen. In de week voor de aanslagen in Brussel werd eerst jihadist Mohamed Belkaïd doodgeschoten en werd daarna kompaan en Parijs-terrorist Salah Abdeslam opgepakt.  Dat leek voor de gebroerders El Bakraoui het teken om over te gaan op plan B.

Een van de signalen die aantonen dat de jihadisten haast hadden is het feit dat ze een computer vol gevoelige informatie in een prullenbak dichtbij hun huis wierpen. In documenten op de laptop schrijven de twee dat ze spijt hebben dat ze geen afscheid hebben kunnen nemen van hun naasten en dat ze op weg waren ‘naar het paradijs’.

Schiphol speelde sowieso een opvallende rol in het verhaal van Ibrahim El Bakraoui. Toen de jhiadist afgelopen zomer in Turkije werd aangehouden, wilde de terrorist per se naar Amsterdam worden uitgezet. Eenmaal daar werd hij niet tegengehouden, ondanks dat hij op een Belgische lijst van terroristen stond. Ook werden tips van de Turkse autoriteiten en de New Yorkse politie genegeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.