Van der Steur: tip over El Bakraoui niet specifiek voor Nederland

06 april 2016Leestijd: 2 minuten
Van der Steur moet zich donderdag op nieuw verantwoorden in de Kamer - Foto: ANP

Minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie moet de Tweede Kamer donderdag opnieuw tekst en uitleg  geven over de Brusselse terrorist Ibrahim El Bakraoui. De New Yorkse politie had Nederland gewaarschuwd voor de komst van de terrorist, maar er werd geen actie ondernomen tegen El Bakroaui.

Van der Steur zegt dat de informatie vanuit Amerika onderdeel was van een ‘reguliere informatieverstrekking’. De tip werd verspreid onder politieliaisons van verschillende ambassades, waaronder de Nederlandse. Volgens de bewindsman was de waarschuwing niet specifiek aan Nederland gericht, waardoor er geen opsporingsactie werd ondernomen.

In een brief geeft Van der Steur antwoord op de vragen vanuit de Tweede Kamer over de zaak-El Bakraoui. Nederland is kort voor de aanslagen in Brussel tweemaal op de hoogte gebracht van de komst van de jihadist: eerst door de New Yorkse politie en daarna door de Turkse autoriteiten.

Abdeslam

Syp Wynia:
Wat gaat er nog meer mis bij terreurbestrijding?

Toen werd ook duidelijk dat Ibrahim El Bakraoui en zijn broer Khalid El Bakraoui in contact stonden met Salah Abdeslam – op dat moment de enige voortvluchtige terrorist van de aanslagen in Parijs. Abdeslam werd vier dagen voor de aanslagen in de Belgische hoofdstad opgepakt in de Brusselse wijk Molenbeek.

Ibrahim El Bakraoui landde vorig jaar in de zomer op Schiphol, nadat hij door Turkse autoriteiten werd opgepakt bij de Syrische grens. Turkije zond een waarschuwing naar de Nederlandse ambassade in Ankara, maar dit werd nooit gelezen. Van der Steur schrijft dat de jihadist waarschijnlijk niet lang in Nederland verbleef na zijn uitzetting, ook al is dat niet onderzocht.

Kritiek

De druk op de minister is flink toegenomen nadat de informatie over El Bakraoui aan het licht is gekomen. Vorige week werd het debat over Brussel gestaakt, omdat de VVD’er onvoldoende antwoorden paraat had op het spervuur aan vragen vanuit de oppositie over de terreurbestrijding.

Van der Steur buigt niet voor de kritiek en blijft bij zijn standpunt, volgens hem zijn ‘de acties uitgevoerd die uitgevoerd moesten worden’. De bewindsman geeft toe dat de internationale samenwerking verbeterd moet worden en dat er alerter moet worden gehandeld. Donderdag moet Van der Steur zich opnieuw verantwoorden tegenover de Kamer.