Politieactie Brussel: gedode man was Algerijn met IS-vlag

16 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Na een grote antiterreuractie in het Belgische Vorst zijn nog altijd twee terreurverdachten op de vlucht. Een Algerijnse man werd bij de actie doodgeschoten.

Dat zei de openbaar aanklager woensdag. De doodgeschoten man is Mohamed Belkaid, een 35-jarige Algerijn die illegaal in België verbleef. Naast het lichaam van de man werden een kalasjnikov, een boek over het salafisme en een IS-vlag aangetroffen.

Klopjacht
Wat een routine-huiszoeking in verband met de aanslagen in Parijs had moeten zijn, werd opeens een klopjacht op potentiële terroristen. Toen vier Belgische en twee Franse agenten bij een huis in Vorst – een voorstad van Brussel – op zoek wilden naar valse paspoorten, werden ze met kalasjnikovs begroet.

Bij de schietpartijen die daarop volgde kwam een bewoner om het leven, vier agenten raakten lichtgewond. Twee verdachten sloegen op de vlucht, waarna een groot deel ten zuiden van Brussel werd afgezet. Ze zijn nog niet gevonden en worden actief gezocht, aldus de aanklager.

Bij andere huiszoekingen in de buurt werden wel twee mensen opgepakt, een dinsdagavond, de tweede woensdagmorgen. Ook werden meer kalasjnikovs gevonden. Het is onduidelijk wat de precieze rol is van de twee.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Geluk gehad
Met de actie van de politie werd een ‘drama vermeden’, zei de Belgische premier Charles Michel al. ‘We hebben geluk gehad’, gaf Michel toe. De vier agenten zijn ondertussen ontslagen uit het ziekenhuis.

Lees ook: Ook na ‘Parijs’ trekt de karavaan verder. Kan het anders?

De actie zou in elk geval niet gericht zijn op Salah Abdeslam, een van de aanslagplegers in Parijs afgelopen november. Abdeslam is nog altijd op vrije voeten.