Beroepsgeheim? Duitse artsen hekelen antiterreurmaatregelen

11 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Duitse artsen hekelen versoepeling beroepsgeheim Foto: EPA

Duitse artsen zijn het niet eens met de antiterreurvoorstellen van CDU-minister Thomas de Maizière. Volgens de voorgestelde maatregelen zouden de artsen die te horen krijgen dat een patiënt een aanslag voorbereidt, deze informatie moeten doorspelen aan autoriteiten.

De reeks veiligheidsmaatregelen die Maizière wil invoeren, werd gisteren al gelekt. In juli werd Duitsland opgeschrikt door een aantal aanslagen. Vijf terroristen, waarvan drie asielzoekers, doodden in totaal vijftien mensen. De veiligheidsmaatregelen moeten verder aanslagen voorkomen.

Aanslagplegers vroegen om medische hulp

aanslagplegerswurzburgansbachDe daders van de aanslagen in Ansbach en Würzburg stonden in direct contact met leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De vermoedelijke contactpersonen bevonden zich onder meer in Saudi-Arabië.

Versoepeling van het medisch beroepsgeheim is de meest ingrijpende maatregel, die ook zorgde voor de meeste controverse. Daarnaast moeten criminele vreemdelingen sneller worden uitgezet en stelt De Maizière een boerkaverbod voor.

De Syrische migrant die met een machete een vrouw doodde en twee mensen verwondde in België, zou al medische hulp hebben gekregen. Ook Andreas Lubitz, de piloot die in 2015 met opzet een Germanwings-toestel liet neerstortten, zou artsen om advies hebben gevraagd.

Hoog tijd dus dat informatie over mogelijke terroristen wordt doorgegeven aan de Duitse autoriteiten, vindt de minister. Daar willen de doktoren niets van weten. Er zijn namelijk al uitzonderingen op de geheimhoudingsplicht. Op overtreding van de wet staat tot een jaar gevangenisstraf.

‘Overhaaste maatregelen’

‘De spanning in de binnenlandse politiek en de huidige veiligheidssituatie mag niet leiden tot overhaaste juridische maatregelen,’ aldus de Duitse Bundesärtzekammer, die artsen vertegenwoordigt. ‘Er is sprake van een geheimhoudingsplicht om de privacy van patiënten te beschermen. Deze bescherming is een fundamenteel recht van de Grondwet,’ schrijft Frank Ulrich Mongomery, de president van de medical association.

De  Bundesärtzekammer hoopt het gesprek aan te gaan met de Duitse autoriteiten om tot een betere oplossing te komen. ‘Of gegevens gedeeld moeten worden, moet worden bekeken op een individuele basis, gezien specifieke omstandigheden.’