‘Terroristen Ansbach en Würzburg chatten met IS’

05 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Moyamed Riyad (L) en Mohammed Daleel (R) voerden chatgesprekken met IS-contactpersonen in Saudi-Arabië - Foto's: AFP

De daders van de aanslagen in de Duitse plaatsen Ansbach en Würzburg stonden in direct contact met leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De vermoedelijke contactpersonen bevonden zich onder meer in Saudi-Arabië.

Mohamed Riyad, de 17-jarige Pakistaan die in een trein vlakbij Würzburg met een bijl en een mes drie mensen verwondde, en Mohammed Daleel, de Syriër die in Ansbach een bom liet afgaan bij de ingang van een muziekfestival, hadden beide contact met IS-leden, meldt Der Spiegel vrijdag.

Dood van zelfmoordterrorist was ongeluk

Daleel zou in ieder geval helemaal niet van plan om een zelfmoordaanslag te plegen, blijkt uit chatberichten die in handen zijn van het Duitse weekblad. Hij doodde zichzelf per ongeluk.

Hij zou zijn rugtas met explosieven ergens in een mensenmassa hebben willen achterlaten, en de explosieven op afstand tot ontploffing hebben willen brengen. Uiteindelijk was hij de enige die omkwam bij de aanslag. Twaalf anderen raakten gewond.

Het IS-contact met wie Daleel sprak had hem opgedragen de explosie en de nasleep ervan te filmen. Daarnaast was het de bedoeling dat hij de aanslag persoonlijk maar vermomd zou opeisen in een videoboodschap, en dat hij vervolgens nog meer aanslagen zou plegen.

Bijlzwaaier wilde met auto op menigte inrijden

Van Riyad, de terrorist die met een bijl zwaaide, publiceerde IS al eerder een video, waaruit bleek dat het om een gerichte aanslag ging. Eerder dachten autoriteiten dat hij een ‘lone wolf’ was. Hij zou in chatberichten met IS-leden de woorden ‘tot ziens in het Paradijs’ hebben getikt.

In chatgesprekken zou hijzelf hebben voorgesteld om met een auto op een menigte in te rijden – vergelijkbaar met de aanslag in Nice –  een voorstel dat verworpen werd door zijn contactpersoon omdat daarvoor een rijbewijs nodig zou zijn. In plaats daarvan stelde het contact voor om een bloedbad aan te richten in een trein.