Artsen aan Obama: ‘Zorg dat Aleppo met rust wordt gelaten’

11 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Aleppo Foto: EPA

Er zijn slechts vijfendertig  doktoren over in Aleppo, dat door Syrische opstandelingen wordt bezet. Zij hebben de Amerikaanse president Barack Obama gevraagd het bombarderen van de stad stop te zetten.

2016-07-26 14:46:07 Smoke billows from buildings during an operation by Syrian government forces to retake control of the rebel-held district of Leramun, on the northwest outskirts of Aleppo, on July 26, 2016. The Syrian Observatory for Human Rights said on July 26 loyalist troops had full control of the Leramun district after heavy clashes, and reported fighting for neighbouring Bani Zeid, which is also held by rebels. / AFP PHOTO / GEORGE OURFALIANDe Syrische president Bashar al-Assad heeft rebellen die zich binnen de komende maanden overgeven amnestie beloofd. Het Syrische regeringsleger voert een nieuw offensief uit rondom de stad Aleppo.

De artsen vragen om een ‘no-fly’-zone boven Aleppo. Obama zou een stokje moeten steken voor verdere bombardementen van het Syrische leger, gesteund door Rusland.

‘We hebben geen tranen of sympathie nodig. Zelfs geen gebeden,’ aldus de artsen in een brief aan de president. ‘We hebben dringend behoefte aan een vliegverbod en een einde aan bombardementen boven het oosten van Aleppo. De aanslagen moeten worden stopgezet en wij willen internationale acties die verzekeren dat Aleppo nooit meer wordt belegerd.’

Russisch ‘dagelijkse staakt-het-vuren’ aangekondigd

In delen van Aleppo bevinden zich nog meer dan 250.000 burgers. De stad is het toneel van bombardementen en gevechten tussen de rebellen en Syrische legertroepen. Ook de Russen vliegen boven de stad. Zij kondigden op donderdag aan dagelijks drie uur lang de bombardementen te staken. Tussen 10.00 en 13.00 uur krijgen de Syriërs in Aleppo rust.

Groot-Brittannië zou ook voorstellen hebben gedaan voor een staakt-het-vuren, waarbij humanitaire hulp zou worden verleend door onafhankelijke partijen. Volgens de artsen in Aleppo is alle hulp nodig voor de stad. ‘De wereld heeft toegekeken en constant opgemerkt hoe “ingewikkeld” de situatie in Syrië is, terwijl weinig werd gedaan om ons te beschermen,’ aldus de doktoren.

Bauke Schram
Bauke Schram (1993) werkte van april 2016 tot september 2017 online redacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Bauke Schram

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.