Assad: amnestie voor rebellen in Aleppo

28 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Het offensief op Aleppo moet vastzittende burgers uit de stad laten ontsnappen - Foto: AFP

De Syrische president Bashar al-Assad heeft rebellen die zich binnen de komende drie maanden overgeven amnestie beloofd. Het Syrische regeringsleger voert in samenwerking met de Russen een nieuw offensief uit rondom de stad Aleppo, waarin ongeveer 300.000 burgers vast zitten.

Rusland en Syrië kondigden het ‘humanitair offensief’ donderdag aan. Volgens de twee landen worden er nu acties ondernomen om de burgers de stad uit te krijgen via veilige corridors.

Corridors voor rebellen en burgers

Rebellen in Aleppo die hun wapens neerleggen en zich overgeven kunnen rekenen op amnestie, kondigt Assad aan via Syrische staatsmedia. Ook zij hebben de mogelijkheid om via een corridor te ontsnappen.

Lees ook Leger Assad is sterk maar zijn politieke positie is zwak2016-03-04 15:23:40 A poster of Syrian President Bashar al-Assad is seen during a football game between Latakia's Hutteen and Hama's Taliya as part of the Syrian league at the Tishreen Sport City Stadium in Damascus on March 4, 2016. / AFP / LOUAI BESHARA / TO GO WITH AFP STORY BY FAYEZ WEHBE

Het gaat om drie veilige corridors voor burgers en een vierde voor gewapende rebellen, laat de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu weten. Het Syrische regeringsleger heeft Aleppo inmiddels omsingeld, en toevoerroutes afgesneden. Vanuit de lucht wordt het leger gesteund door Russische bombardementen. Volgens Shoigu is de veiligheid van de burgers in Aleppo de nummer-1 prioriteit van het offensief.

VN vreest voedseltekort

De Verenigde Naties maakt zich zorgen over de veiligheid voor burgers in Aleppo. Daar zouden nog zo’n 300.000 burgers vastzitten. Volgens de humanitaire chef van de VN Stephen O’Brien zal er binnenkort een voedseltekort ontstaan in de stad. Dit gebeurde eerder ook tijdens een regeringsoffensief op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de Iraakse stad Fallujah.

Hij waarschuwt tevens dat de medische voorziening in de stad gevaar loopt door het offensief, dat ook ziekenhuizen en klinieken raakt. Volgens de verklaring van de Russen, zijn de veilige corridors voorzien van medische posten en voedselbanken.

Het oostelijke gedeelte van Aleppo is al vier jaar in handen van rebellenmilities die strijden tegen het regime van Assad. Vorige week sprak de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken John Kerry in Moskou met zijn Russische collega en president Vladimir Poetin. Volgens een verklaring zijn ze tot ‘concrete afspraken’ gekomen over de aanpak van jihadisten in Syrië en worden er pogingen ondernomen om opnieuw tot een staakt-het-vuren te komen.