Rusland: Amerika geïnformeerd over ‘gifgasaanval’ Aleppo

03 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Een oppositietank net buiten Aleppo - Foto: AFP

Het Russische leger heeft volgens een eigen verklaring de Amerikaanse regering op de hoogte gesteld van een gifgasaanval die zou zijn uitgevoerd door rebellenmilities boven de Syrische stad Aleppo. Bij de aanval kwamen zeven mensen om en raakten meer dan 20 mensen gewond.

De aanval werd dinsdag uitgevoerd. Op dezelfde dag meldde een Syrische hulporganisatie een gelijksoortige aanval in Saraqeb, in de provincie Idlib, vermoedelijk met chloorgas.

Onduidelijkheid over aanval met gifgas

Het koepelorgaan van Syrische oppositiegroepen wees naar het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad, of zijn bondgenoot Rusland. Een Russische generaal  zegt woensdag tegen persbureau Interfax dat de Amerikanen op de hoogte zijn gebracht van de gifgasaanval in Aleppo.

De aanval in Saraqeb zorgde dinsdag voor verwarring. Het Russische ministerie van Defensie meldde luttele uren voor de gifgasaanval dat een Russische gevechtshelikopter werd neergeschoten bij diezelfde stad. Daarbij kwamen alle vijf inzittenden om. Geen van de  rebellenmilities hebben het neerschieten van de helikopter geclaimd. Het Kremlin ontkent chloorgas te hebben ingezet, maar ook de rebellen ontkennen het.

Sinds het begin van het conflict in Syrië zouden er in totaal negen chloorgasincidenten zijn geweest in de provincie Idlib, aldus de organisatie.

Volgens westerse regeringen is Assad geregeld verantwoordelijk geweest voor de inzet van chemische wapens in het conflict, maar het regime en Rusland geven rebellen de schuld. De Amerikanen hebben bovendien verschillende keren naar terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gewezen voor het gebruik van chemische wapens.

Offensief op Aleppo gaat door

Het is een bloederige week in Aleppo. Het Syrische regeringsleger voerde woensdag zes luchtaanvallen uit op de stad. Volgens de Amerikaanse hulporganisatie Physicians for Human Rights heeft het Syrische regime in de afgelopen twee weken zes ziekenhuizen geraakt, iets dat mogelijk als oorlogsmisdaden gekwalificeerd kan worden.

Het Syrische regime voert in samenwerking met Rusland sinds begin juli een offensief uit op Aleppo. Daarbij werden ook de grootste toevoerroutes naar de stad afgesloten. Actiegroepen vrezen voor burgers die in de stad zitten.

Vorige week kondigde Assad een ‘humanitair offensief’ aan om burgers uit de stad te bevrijden. Met behulp van een drietal veilige corridors, waar volgens de Syrische regering voedsel en medische verzorging beschikbaar zijn, moeten burgers de stad uit begeleid worden. Ook bood hij rebellen die binnen de komende weken  hun wapens neerleggen amnestie.

Elif Isitman
Elif Isitman (1987) was van 2014 tot 2018 webredacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Elif Isitman

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.