Minder migranten naar Duitsland, maar dit is ‘geen reden tot hoop’

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Van januari tot en met juni meldden zich minder asielzoekers dan vorig jaar - Foto: AFP

In de eerste zes maanden van dit jaar kwamen veel minder asielzoekers aan in Duitsland. Dit komt onder meer door de strengere regels en de sluiting van de grenzen in andere Europese landen.

Dat meldt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag.

Strengere grenscontroles

In juni registreerden zich 16.000 mensen als asielzoekers, ten opzichte van 92.000 in januari. In totaal kwamen er van januari tot en met juni 222.264 mensen als asielzoekers bij. De cijfers zijn gebaseerd op registraties in asielzoekerscentra. Mogelijk kan het daadwerkelijke cijfer dus nog wel hoger liggen.

De reden voor de vermeende daling is volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière de strengere grenscontroles die in verschillende EU-landen zijn ingesteld, en de sluiting van de Balkan-route. Ook noemt hij de migratiedeal tussen de EU en Turkije.

Toch is dit geen reden voor hoop, denkt De Maizière. De migratiecrisis is volgens hem verre van voorbij: ‘Ik durf er niet op te wedden dat dit de komende maanden zo blijft,’ zei hij op een persconferentie in Berlijn.

Vrijwillig vertrek

Vorig jaar kreeg Duitsland een recordaantal van meer dan 1 miljoen migranten binnen. In 2015 kwamen meer dan een miljoen mensen met de asielstroom mee naar Duitsland.

Naast een daling van binnenkomende migranten, meldt het ministerie ook dat er net als in Nederland meer mensen vrijwillig vertrekken. Ook het aantal gedeporteerden is gestegen. Eind mei keerden 25.000 asielzoekers vrijwillig terug en werden 12.000 asielzoekers uitgezet. ‘Dit aantal is nog nooit zo hoog geweest,’ aldus De Maizière.

Volgens hem daalde vooral het aantal migranten uit Noord-Afrikaanse landen. Dit zou volgens hem te maken hebben met het vooruitzicht dat deze landen binnenkort als ‘veilige landen’ worden aangemerkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.