nederland

Leeft Turkije migratiedeal wel na? Kamer twijfelt

13 april 2016Leestijd: 2 minuten

De Tweede Kamer wil onafhankelijk toezicht op de naleving van de migratiedeal met Turkije. Veel partijen vrezen dat Turkije Syriërs terugstuurt naar hun land, een bericht dat vorige week de kop opstak.

Het terugsturen van Syriërs zou indruisen tegen zowel de deal als het internationaal recht. Amnesty International berichtte eerder dat Turkije Syrische vluchtelingen terug zou sturen, en ook de NOS meldde dat dinsdag.

Bewijs

Turkije zelf ontkent deze aantijgingen. De Tweede Kamer wil nu onderzoek door een ‘onafhankelijke partij’.  Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen als D66 noemen VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, maar zo ver wil de regeringspartij VVD niet gaan. ‘Het invullen van organisaties gaan we nu nog niet doen,’ zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag tijdens een debat over de kwestie.

Lees ook Tusk voorziet ‘oneindige’ migratiecrisis voor de EUtuskmigratiecrisis

‘Ik heb van Amnesty nog geen bewijzen gezien,’ zei Zijlstra. Mocht dat bewijs geleverd worden, dan is  er een ‘stevig gesprek’ met de Turken nodig, aldus de VVD-leider. Premier Mark Rutte vindt dat het een taak van de Europese Commissie is om stappen te zetten. Ook hij benadrukte dat er bewijs moet komen: ‘we willen het wel zeker weten’.

Rutte zegt dat UNHCR recentelijk heeft vastgesteld dat er geen ‘structureel terugstuurbeleid is’ in Turkije, al sprak de vluchtelingenorganisatie wel eerder haar zorgen uit over de deal met Turkije.

Smerig

Verschillende oppositiepartijen willen dat de migratiedeal de prullenbak in gaat. Het is een ‘smerige deal die de mensenrechten schendt,’ zei bijvoorbeeld SP-lid Sharon Gesthuizen. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vindt dat de prijs die Europa betaalt voor de deal veel te hoog is.

Onder de migratiedeal geeft de EU de Turken 6 miljard euro om de vluchtelingenkampen in het land te verbeteren. Ook worden gesprekken over toetreding tot de EU hervat en mogen de Turken waarschijnlijk dit jaar al visumvrij gaan reizen door Schengen.

De Turkse viceminister van Buitenlandse Zaken Naci Koru zei woensdag dat van de 72 voorwaarden voor het visumvrije reizen, er inmiddels 44 afgestreept zijn. Koru verwacht dat Turken vanaf juni visumvrij het Schengengebied mogen betreden. Ook de Turkse minister van Justitie Volkan Bozkir gaf aan dat het in juni gaat gebeuren.

Hij zei dat na een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders op dinsdag. Rutte zal het volledige visumplan presenteren, aangezien Nederland op dit moment het Europese voorzitterschap heeft. ‘Nederland zal het presenteren, dat hebben we afgesproken,’ aldus Bozkir.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.