IND vertraagt asielprocedure, meer migranten keren terug

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Asielzoekers in Ter Apel. Foto: ANP

Het zou geen opzettelijk beleid zijn, maar doordat de wachttijd voor gezinshereniging is verlengd, wordt de asielstroom verder ingeperkt. Een recordaantal migranten vertrok bovendien weer uit Nederland.

Het kabinet besloot in november 2015 om de beslistermijn voor familiehereniging te verlengen van 6 naar 9 maanden. Omdat de gewone asielprocedure ook al tot vijftien maanden in beslag neemt, kan het twee jaar duren voor een asielzoeker is herenigd met zijn familie. In principe heeft iedere asielzoeker met erkende status het recht op het achtergebleven gezin naar Nederland te halen.

Rem op nareizigers
De IND ontkent dat de maatregel bedoeld is om de migratiestroom te beperken. Door de hoge toestroom zou de tijdsdruk simpelweg te hoog zijn geworden voor de medewerkers. Maar uit ambtelijke stukken in handen van De Volkskrant blijkt dat de overheid ‘een rem’ op nareizigers als een goede methode ziet om de migrantenstroom te beteugelen en asielzoekerscentra in Nederland te ontlasten.

Het ‘laten oplopen van de behandelduur’ brengt wel politieke gevolgen met zich mee, staat in de nota. Mogelijk is het ‘niet wenselijk’ om vreemdelingen langer te laten wachten op gezinshereniging, vooral als de familieleden in onveilige omstandigheden leven.

Het werkt
Of het nu zo bedoeld is of niet, de maatregel lijkt asielzoekers die al in Nederland zijn aangekomen, af te schrikken. De afgelopen maanden vertrok een recordaantal migranten uit ons land, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag. Van de 2.500 asielzoekers die de afgelopen maanden terug naar hun thuisland wilden, kwamen de meesten economische migranten uit Afghanistan, Albanië en Bosnië-Herzegovina.

Maar het IOM zag ook een grote toename in het aantal vertrekkende Irakezen. Volgens de organisatie zijn veel van hen teleurgesteld dat het zo lang duurt voor ze hun gezin over kunnen brengen. Migranten die meewerken aan het vrijwillige vertrekprogramma van IOM kunnen aanspraak maken op maximaal 3.450 euro.