buitenland

Mag Rusland nu zelfs gebruikmaken van Turkse NAVO-basis?

04 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Was het een slip of the tongue, of iets dat hij echt niet heeft gezegd? De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zou de Russen hebben voorgespiegeld dat zij bij de bestrijding van IS best gebruik mogen van maken van luchtmachtbasis Incirlik.

Dat melden althans Russische staatsmedia maandag, die de uitspraken van Çavuşoğlu gretig oppikken van Turkse bronnen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Groen licht

Want als het waar is, betekent het een grote stap in de verdere normalisering van de Turks-Russische relatie. Het groene licht voor operaties vanaf dit militaire vliegveld in het zuiden van Turkije kan zomaar worden gegeven, zou de minister hebben gezegd. Russische jets hoeven dan (gedeeltelijk) niet meer op te stijgen vanuit het Syrische Latakia. Dat gebied wordt weliswaar gecontroleerd door Bashar al-Assad, maar ligt hoe dan ook in het door een burgeroorlog verscheurde Syrië.

Met lede ogen kijkt het Kremlin naar de recente militaire oefeningen langs de Poolse grens en de aankomende NAVO-top in Warschau. Volgens Sergej Lavrov vormt het bondgenootschap de bedreiging, en niet Rusland. Lees meer >
US Nato soliders run across a beach in Ustka, Poland, 16 June 2016. 6100 soldiers from 17 countries took part in the military excercise. Photo: Kay Nietfeld/dpa

 

Incirlik is een basis van de NAVO, en wordt daarom veelvuldig gebruikt door Amerikanen, Duitsers en Britten. Sinds de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten bombardementen uitvoert op terreurbeweging IS, staan er ook jets van Saudi-Arabië. Incirlik is een van de vijf NAVO-bases in Europa waar – naar schatting negentig – tactische nucleaire wapens zijn opgeslagen. Een strategisch belangrijke plek dus – en niet bepaald een basis die de NAVO zou willen openstellen voor de Russen. Zeker niet onder de huidige hoogspanning.

Nooit gemaakt

Çavuşoğlu was er dan ook als de kippen bij om de berichten te ontkrachten. Dit heb ik helemaal niet gezegd, zei hij volgens de Turkse krant Hurriyet. ‘Die opmerking heb ik niet gemaakt. Wat we hebben gezegd is dat we kunnen samenwerken met iedereen die vecht tegen IS.’ Vorige week zei Çavuşoğlu dat Rusland en Turkije samen moeten optrekken op weg naar een ‘politieke oplossing’ in Syrië.

Moskou en Ankara hebben zich onlangs met elkaar verzoend, nadat ze sinds november vorig jaar openlijk ruzieden. De aanleiding was het neerhalen van een Russische jet boven het Turks-Syrische grondgebied. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan besloot dat het welletjes was, en deed een poging tot toenadering met een brief en telefoontje). Uiteindelijk was het antwoord van zijn collega Vladimir Poetin positief.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.