Rusland eist na excuses van Turkije ook boetedoening

30 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

De Turks-Russische relatie leek begin deze week eindelijk hersteld. Maar niets blijkt minder waar. Rusland eist financiële compensatie en een straf voor de verantwoordelijke van het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig.

‘Een excuus is stap één, een straf voor de verantwoordelijken is twee en een boete is drie,’ zegt de Russische ambassadeur in Ankara Andrey Karlov volgens Sputnik. ‘Turkije heeft dan wel voldaan aan het eerste, op twee en drie is het nog wachten.’

Brief

Begin deze week stuurde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn Russische collega Vladimir Poetin onverwachts een brief. Daarin bood Erdogan zijn excuus aan voor het neerhalen van het Russische SU-24 gevechtsvliegtuig in november vorig jaar. Hij condoleerde Poetin met het door de Turken veroorzaakte verlies.

Daardoor leek een verzoening tussen de beide landen eindelijk aanstaande. Dit werd bevestigd door een telefoongesprek tussen de twee presidenten op woensdag. Na zeven maanden radiostilte pakten Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan de draad weer op.

Goede wil

Het lijkt pure noodzaak voor Erdogan om de relatie met Rusland te verbeteren. Zo was het toerisme, een uiterst belangrijke sector van de Turkse economie, vanuit Rusland naar Turkije bijna tot het nulpunt gedaald. Dat was het gevolg van maatregelen van Poetin, waardoor het boeken van reizen naar Turkije vrijwel onmogelijk werd gemaakt.

De Russische president liet na de Turkse spijtbetuiging zijn goede wil blijken, want hij gaf zijn regering opdracht te onderzoeken of het reisverbod voor Russen naar Turkije kan worden opgeheven. Ook kondigde Poetin aan de strijd tegen internationaal terrorisme samen met Turkije te willen voeren.

Maar nu blijkt dat de Russen het incident nog niet zijn vergeten. ‘Het toerisme naar Turkije pas helemaal kan worden hersteld als de veiligheid van Russische toeristen is gegarandeerd,’ voegde ambassadeur Karlov toe. Dat is ook Poetins standpunt, aldus Karlov.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.