#Turkije

Poetin gaat toch in op avances van Erdogan

29 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan hebben eindelijk weer met elkaar gesproken. Dat gesprek voltrok zich in levende lijve.

Na het gesprek heeft Poetin zijn regering opgedragen om de samenwerking met de Turken weer te hervatten, meldt het Russische persbureau Sputnik.

Motivatie

Daarmee krijgt Erdogan, die herhaaldelijk contact zocht met Poetin, zijn zin. Eerder deze week verklaarde de Russische regering nog dat ‘de verhoudingen echt niet binnen een paar dagen zijn hersteld’.

Toch komen beide mannen woensdag met een verklaring: ze slaan de handen ineen op verschillende vlakken, met name in het kader van terreurbestrijding, aldus de Russische regering. Ook zullen elkaar regelmatig telefonisch dan wel face to face spreken. Wellicht dat de aanslag op de Ataturk-luchthaven in Istanbul dinsdagavond Poetin over de streep heeft getrokken.

Maar bij Erdogan zit daar mogelijk nog een tweede motivatie achter: de opdrogende toeristenstroom in zijn land. Dit is ook een belangrijke reden voor zijn recente avances naar Israël.

SU-24

In mei nam het aantal buitenlandse bezoekers aan Turkije in vergelijking met een jaar eerder met wel 34,7 procent af. De grootste reden daarvoor is de aanhoudende terreurdreiging in het land, maar ook de spanningen tussen Rusland en Turkije spelen een grote rol.

Het Turkse leger schoot vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht bij de Syrische grens, en beweerde dat het vliegtuig het Turkse luchtruim had geschonden. De piloot van de SU-24 kwam daarbij om. De Russen ontkenden dat zij het Turkse luchtruim binnen waren gevlogen.

Sindsdien staat de relatie tussen de twee landen op een laag pitje. Rusland stelde meerdere sancties in tegen Turkije, onder meer een handelsembargo en beperkingen voor Russische toeristen die naar het land af willen reizen. Russen maken een groot deel uit van de toeristen in Turkse badplaatsen. Poetin verklaarde indertijd dat de sancties in werking zouden blijven totdat Erdogan sorry zou zeggen.

Erdogan bood eerder deze week, ruim een half jaar nadat het incident zich voordeed, formeel zijn excuses aan voor het neerhalen van de SU-24.

Na het gesprek van de twee leiders – waarschijnlijk via de telefoon-, verklaarde Poetin dat de terroristische aanslag op het vliegveld van Istanbul een ‘afgrijselijke daad’ was. Erdogan zei op zijn beurt dat er nu gewerkt gaat worden om de beperkingen op te heffen die Russische toeristen in de weg staan om Turkije te bezoeken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.