Krijgen Britse jongeren recht op Duits paspoort?

03 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Veel Britten hebben een ander paspoort aangevraagd Foto: EPA

Britse jongeren stemden massaal tegen een Brits vertrek uit de Europese Unie (EU). Daarom vindt de vicekanselier van Duitsland dat jongeren uit Groot-Brittannië recht moeten hebben op een Duits paspoort.

Toegang tot Europese markt? Dan moeten Britten ook migratie toestaan

Normaal gesproken hebben niet-EU-burgers in Duitsland geen recht op een dubbele nationaliteit. Sigmar Gabriel, de leider van de linkse Sociaaldemocratische Partij (SDP) en de vicekanselier van het land wil echter een uitzondering maken voor jonge Britten in Duitsland, Frankrijk en Italië, meldt The Wall Street Journal.

Positief signaal

‘Het is een positief signaal voor de toekomst dat de Britse jeugd slimmer is dan de bizarre politieke elite in het land,’ zei Gabriel op zaterdag tijdens een partijcongres van de SDP. ‘Daarom kunnen we de ophaalbrug niet voor ze ophalen. We moeten goed nadenken over wat wij kunnen betekenen voor de jongere generatie van Groot-Brittannië.

Hoewel 52 procent van de Britten vóór een Brexit stemde op 23 juni, wilde de ruime meerderheid van stemgerechtigden tussen de 18 en 25 juist in de EU blijven. Uit onderzoek van The Student Room blijkt zelfs dat de meerderheid tegen het vertrek uit de EU zou hebben gestemd als Britten vanaf zestien jaar mochten stemmen.

Opkomst

Minder dan veertig procent van jongere kiesgerechtigden gingen echter naar de stembus, terwijl de kiesopkomst over het algemeen veel hoger lag dan normaal gesproken: bijna 70 procent van de Britten brachten hun stem uit. ‘Jongeren moeten niet gestraft worden voor deze beslissing,’ aldus Gabriel. ‘Sterker nog, het was niet hun stem, maar het besluit van de oudere generatie die ervoor zorgt dat Groot-Brittannië uit de EU zal gaan.’

De politicus wil het voorstel om de Britten een Duits paspoort te geven, bespreken in de aanloop naar de verkiezingen in Duitsland. Een groot aantal Britten heeft al een aanvraag ingediend voor een Iers paspoort, of een dubbele nationaliteit als zij in Europa wonen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.