Oude kiezer, u verpest de toekomst van jongeren

24 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Voorstanders van een Brits EU-lidmaatschap reageren teleurgesteld op de uitslag van het referendum - Foto: AFP

Het hoge woord is eruit: Groot-Brittannië verlaat de EU. Maar beseffen al die babyboomers die een Brexit mogelijk maakten eigenlijk wel dat zij daarmee de toekomst van miljoenen op het spel zetten?

Jonge Twitteraars doen weinig om hun woede te verbergen. ‘Thank you, granny,’ schrijft iemand. ‘De oudere generatie bepaalt wat er gebeurt, de jongeren moeten ermee leven.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Clash of generations

Niemand kan eromheen. Het EU-referendum legt een enorme kloof tussen generaties bloot. 58 procent van de 65plussers stemde voor Leave. Twintigers en dertigers stemden met grote meerderheid voor Remain. In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar was dat liefst 75 procent. Hun stem bleek waardeloos.

En dat is wrang, aangezien deze 65plusser nog maar gemiddeld zestien jaar met deze beslissing hoeft te leven. Dat ligt natuurlijk heel anders voor iemand van een jaar of 23. Ja, dat kun je gerust egoïstisch noemen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kansen

Overal waar je komt op het Europese continent, van Boedapest tot Barcelona, van Warschau tot Rome: jongeren zijn bijna allemaal positief over het Europese project. Ze zien zeker de (terechte) bezwaren – Brusselse bureaucratie, vreemde regeltjes en een slechte aanpak van diverse crises – maar de voordelen zijn talrijk.

Ja, de wereld verandert. Het gaat allemaal snel, sneller dan ooit te voren. Dat zorgt voor ongemak en dreigend verlies van banen aan immigranten. Maar de oude kiezers in Kent – of in landen als Frankrijk, Nederland, Denemarken – zijn vast allang vergeten hoe zij zelf jong waren, met nog heel wat bloeiende jaren voor zich. Of misschien hebben ze dat nooit gekend, omdat de mogelijkheden er niet waren. Of zijn ze domweg niet geïnteresseerd om over de grens te kijken.

Verplaats je eens in een Hongaar die een semester wil komen studeren in het Verenigd Koninkrijk. De Britse starter die geen baan kan vinden in eigen land, en vervolgens wel iets vindt in München. Of de Roemeen uit een arm dorp die via het Erasmus-onderwijsproject (ja, van de Europese Commissie) kennismaakt met een heel andere cultuur? Verrijking heet dat. De oude kiezer zet zomaar een streep door miljoenen verlangens.