Opgedroogde toeristenstroom zit in Erdogans achterhoofd

28 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan bestuurt een trein. Foto: AFP

Vlak voor het hoogseizoen blijkt dat Turkije de afgelopen maanden door veel minder toeristen is bezocht. Het is een belangrijke reden voor Erdogans diplomatieke avances naar Rusland en Israël.

In mei nam het aantal buitenlandse bezoekers in vergelijking met een jaar eerder met 34,7 procent af, meldt het Turkse ministerie van Toerisme dinsdag. Sinds de jaren negentig zag Turkije niet zo’n grote afname in het aantal toeristen. De toeristenindustrie, een belangrijke bron van inkomsten voor de Turkse economie, schat dat het dit jaar zo’n 15 miljard dollar misloopt.

Spanningen
Een belangrijke reden voor het wegblijven van buitenlandse toeristen is de hoge terreurdreiging in Turkije. De afgelopen maanden werden verschillende aanslagen gepleegd in Ankara en Istanbul, door zowel Islamitische Staat (IS) als door Koerdische bewegingen.

Vooral Russen lieten Turkije links liggen als vakantiebestemming: de afname kwam neer op bijna 92 procent. Dat is dan weer het gevolg van de spanningen tussen Rusland en Turkije, nadat de Turken vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoten. De Russische regering maakte het daarna vrijwel onmogelijk om nog reizen naar Turkije te boeken.

Diplomatieke avances
De Turkse regering zegt dat het ergste achter de rug is. Volgens de Turkse premier Binali Yildirim zullen verbeterde verhoudingen met Rusland en Israël ervoor zorgen dat toeristen uit die landen weer in groten getale naar Turkije zullen komen. President Recep Tayyip Erdogan gaf deze week voor het eerst aan spijt te hebben voor het neerhalen van het Russische vliegtuig.

Rusland heeft gereageerd dat de verhouding tussen de twee landen ‘echt niet binnen een paar dagen is hersteld’. Belangrijke spelers in de Turkse toeristenindustrie schatten in dat het nog wel een jaar kan duren voor de Russen weer voor Turkije kunnen kiezen als vakantiebestemming.