Ontevreden migranten stichtten brand in azc Düsseldorf om sobere lunch

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Alle 130 bewoners van het asielzoekerscentrum werden op tijd in veiligheid gebracht - Foto: AFP

De enorme brand die dinsdag in een opvangcentrum voor asielzoekers in Düsseldorf werd gesticht, was nodig om ‘eindelijk iets te veranderen’. Een van de verdachten, een 26-jarige man van Noord-Afrikaanse afkomst, zou de leider zijn van een groep van acht ontevreden asielzoekers in het centrum.

‘We moesten dit doen, zodat dingen zouden veranderen,’ zei hij woensdag. Twee hoofdverdachten, beide bewoners van het opvangcentrum, deden woensdag hun verklaring voor medebewoners en journalisten.

Lunch

Deze groep zorgde al langere tijd voor onrust binnen het asielzoekerscentrum. Een van de daders, wederom een man met Noord-Afrikaanse roots, is een bekende van de politie. Hij zou eerder gearresteerd zijn voor onder meer diefstal en drugsdelicten, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

Lees ook Zoveel delicten pleegden asielzoekers dit jaar in Duitsland2016-02-08 00:00:00 epa05149546 Police officers stand next to carnival revellers who celebrate despite the rain in Cologne, Germany, 08 February 2016. The carnival's procession for Rose Monday went ahead in Cologne despite the parade in neighboring Duesseldorf being cancelled due to stormy weather. EPA/MAJA HITIJ

De andere hoofdverdachte werd op heterdaad betrapt toen hij in de hal een brandbare vloeistof over een matras uitgoot, meldde de Duitse politie woensdag.

De aanleiding voor hun daden? De asielzoekers, allen moslims die zich weigeren aan het vasten van de ramadan te houden, zouden de lunch in het asielzoekerscentrum te karig hebben gevonden. Het Rode Kruis, dat aanwezig is in het asielzoekerscentrum, maakte eerder al melding over onenigheid tussen asielzoekers over het al dan niet naleven van de ramadan.

Noord-Afrikanen

De acht opgepakte asielzoekers hadden volgens de politie allen een valse identiteit aangenomen. Ze beweerden dat ze uit Syrië of Irak waren gevlucht, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Het is niet bekend waar de asielzoekers dan wel precies vandaan komen, behalve dat twee van de verdachten als ‘Noord-Afrikaans’ worden aangemerkt.

Bij de brand, die op dinsdag in de centrale hal van het centrum uitbrak, raakten 28 bewoners van het asielzoekerscentrum gewond. Alle 130 bewoners werden uiteindelijk geëvacueerd. De schade die ontstaan is door de brand wordt geschat op enkele miljoenen euro’s.