buitenland

Amerika waarschuwt EU: stop ‘epidemie van valse paspoorten’

28 januari 2016

De Verenigde Staten hebben vijf lidstaten van de Europese Unie gevraagd de ‘epidemie aan paspoortfraude’ te stoppen. Als dat niet lukt, kunnen burgers van die landen mogelijk het recht om visumvrij naar de Verenigde Staten te reizen, verliezen.

De Europese handel in valse paspoorten loopt dermate uit de hand, dat de Amerikanen vijf EU-lidstaten een ultimatum hebben gesteld. Nederland heeft de waarschuwing niet gekregen, het gaat om de landen Frankrijk, België, Duitsland, Italië en Griekenland, schrijft Politico.

Stijging

Schattingen van het Amerikaanse departement van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) laten zien dat het aantal verloren en gestolen paspoorten in de EU in de afgelopen vijf jaar is verdubbeld. Handelaren zagen een gouden kans in de migratiecrisis, waardoor er sinds maart vorig jaar een scherpe stijging in nepdocumenten is te zien.

Voor de Amerikanen zijn vooral Griekenland en Italië, waar de meeste migranten als eerste de EU binnenkomen, problematisch. Zo zou tussen de vijf en zeven procent van alle Griekse paspoorten voortkomen uit een nep identiteitsbewijs of geboortecertificaat.

Maar ook andere landen die geen waarschuwing hebben gehad, zouden een bloeiende industrie van neppaspoorten hebben. In sommige landen, bijvoorbeeld Zweden, kun je je paspoort vier tot zes jaar per jaar kwijtraken en vier tot zes keer een nieuwe krijgen, waardoor er minstens 20.000 duplicaten zouden zijn.

Ook het aantal valse paspoorten uit het Midden-Oosten dat in de EU in de omloop is, neemt drastisch toe: volgens Interpol bevinden zich op dit moment zo’n 250.000 gestolen of verloren Syrische en Iraakse paspoorten in de EU, waaronder veel ‘blanco’ (dus valse) documenten.

Populair

Vervalste Syrische en Iraakse paspoorten zijn populair onder migranten en mensensmokkelaars, vooral nadat Duitsland aankondigde de deur wagenwijd open te zetten voor alle Syriërs.

In september vorig jaar bleek ook dat een derde van de ‘Syrische asielzoekers’ in Duitsland, in werkelijkheid helemaal niet uit Syrië kwam, maar andere landen in het Midden-Oosten en Noord Afrika. Doordat ze Arabisch spreken, kunnen ze vaak makkelijk doorgaan voor Syriër.

Visum

Na de aanslagen in Parijs, maakt het Amerikaanse departement zich zorgen dat terroristen gebruik zullen maken van het visumvrije reizen naar Amerika. Zeker twee van de aanslagplegers gebruikten namelijk een vals Syrisch paspoort om de EU binnen te komen.

Onder het zogenoemde visa waiver program (VWP) mogen burgers uit bepaalde landen tot 90 dagen visumvrij in Amerika verblijven. Eind vorig jaar werd het VWP al aangepast, en mochten mensen die na maart vorig jaar in Iran, Irak, Sudan of Syrië waren geweest niet langer visumvrij de Verenigde Staten in. Ook mensen met een dubbel paspoort, waarvan één paspoort uit de voorgenoemde landen, moeten voortaan een visumaanvraag indienen.

Industrie

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve riep maandag in Amsterdam op tot een nieuwe EU taskforce, die de industrie van neppaspoorten zou moeten aanpakken. Volgens Cazeneuve zit Islamitische Staat voor het grootste gedeelte achter de productie van valse Syrische en Iraakse paspoorten.

Valse Europese paspoorten zijn duurder dan valse paspoorten uit het Midden-Oosten. Neppe EU-documenten kosten tussen de 2.000 en 7.000 euro. Volgens een bron binnen de Oostenrijkse veiligheidsdiensten, zouden de meeste nepdocumenten in Balkanlanden en Turkije worden geproduceerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.