buitenland

Zoveel delicten pleegden migranten dit jaar in Duitsland

07 juni 2016

Een nieuw politierapport schijnt licht op de misdaadcijfers onder migranten in Duitsland. Daar worden migranten in verband met 69.000 delicten of pogingen daartoe in het eerste kwartaal van dit jaar.

Het rapport, dat wordt uitgebracht door de Duitse federale politie, laat zien dat migranten uit Noord-Afrika, Georgië en Servië oververtegenwoordigd zijn in de Duitse misdaadcijfers.

Vergelijken

Vorig jaar kwam er een recordaantal van meer dan 1 miljoen migranten Duitsland binnen, mede door de grote asielstroom via de Balkanroute. Syriërs, Afghanen en Irakezen vormen de drie grootste migrantengroepen. Het aantal delicten dat door die groepen werd gepleegd is weliswaar groot, maar dat is vooral te wijten aan het grote aantal dat binnenkwam, aldus het rapport.

Volgens Elsevier René van Rijckevorsel: ‘EU-geld helaas nodig om Afrikaanse migratiestroom te stelpen’Rene van Rijckevorssel

Het is de eerste keer dat de Duitse federale politie met een rapport komt van de misdaadcijfers van migranten in alle 16 deelstaten, dus vergelijken met eerdere jaren is niet mogelijk. Het rapport geeft geen overzicht van het totaal aantal misdrijven, en ook niet wat voor percentage van het totaal die 69.000 misdrijven zijn. Het rapport benadrukt dat ‘de meerderheid van de migranten geen misdrijven pleegde’.

Wel laat het zien aan wat voor delicten migranten zich voornamelijk schuldig maakten: 29.2 procent daarvan was diefstal, 28.3 procent vermogensdelicten, en 23 procent waren zwaardere misdrijven in de categorie geweldpleging en overvallen. In 1.1 procent van de gevallen betrof het een zedendelict.

Aanrandingen

Na een aantal massa-aanrandingen tijdens feesten in grote Duitse steden, wordt er extra gelet op de misdaadcijfers onder migranten. De massa-aanrandingen in Keulen tijdens de jaarwisseling is daarbij veruit de bekendste casus.

De meest recente gebeurtenis voltrok zich in Darmstadt, waar 26 vrouwen na het muziekfestival Schlossgrabenfest aangifte deden van aanranding. De vrouwen, vrijwel allemaal tussen de 16 en 25 jaar oud, vertellen soortgelijke verhalen: ze werden in de drukte omsingeld door een grote groep mannen met een buitenlands uiterlijk, die zowel verbaal als fysiek de vrouwen bedreigden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.