#Turkije

Opheffen immuniteit geeft nog meer macht aan ‘sultan’ Erdogan

20 mei 2016

Een meerderheid van het Turkse parlement heeft ingestemd met het plan om immuniteit af te pakken van een groot aantal parlementariërs. Het plaveit de weg voor president Recep Tayyip Erdogan om Koerdische politici te laten vervolgen.

‘Een historisch besluit’ noemde Erdogan de stemming (376 voor, 174 tegen) vrijdag. ‘Mijn volk wil geen schuldigen in het parlement.’ Naar verwachting zal hij de wet snel ondertekenen.

Vervolging van Koerden
De maatregel lijkt vooral te zijn gericht op parlementsleden van de Koerdische HDP-partij, die bij de laatste verkiezingen iets meer dan tien procent van de stemmen kreeg. Erdogan heeft in het verleden meermaals beweerd dat HDP nauwe banden onderhoudt met de verboden Koerdische organisatie PKK, waartegen Turkije een gewapende strijd voert.

Door de stemming hangt een groot deel van de HDP-parlementsleden nu vervolging boven het hoofd. Zo zeiden twee oprichters van de partij vorig jaar dat de Koerden in Zuidoost-Turkije zich onafhankelijk moeten verklaren van Turkije, tot woede van Erdogan. Hij zou de controversiële Turkse anti-terreurwetten kunnen gebruiken om ze juridisch aan te pakken.

Afshin Ellian: Europa, neem voorgoed afstand van tirannieke islamist Erdogan

Meer grip
De wetswijziging gaat leiden tot het afzetten van veel Koerdische politici, voorspellen Turkije-experts, waardoor Erdogan bij tussentijdse verkiezingen zijn greep op het parlement verder kan vergroten. Als de AK-partij een tweederde meerderheid heeft, kan het presidentiële stelsel dat Erdogan graag wil, snel worden ingevoerd.

De Nederlandse Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) noemt de wet een ‘historische fout’. ‘Het zijn zwarte dagen in Turkije’, schrijft ze op Twitter. ‘Het monddood maken van de oppositie is een grote stap weg van democratie.’

Premier uit de weg
Twee weken geleden schoof Erdogan zijn premier Ahmet Davutoglu opeens opzij, omdat die te machtig zou zijn geworden. De premier speelde een grote rol bij het sluiten van de EU-migratiedeal en keerde zich tegen het presidentiële stelsel.

Nieuwe premier Turkije is trouwe bondgenoot van Erdogan

De nieuwe premier, Binali Yildirim, wordt gezien als een waterdrager van de president. Als minister van Transport was Yildirim onder meer verantwoordelijk voor de Turkse pogingen sociale media te censureren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.