Nieuwe premier Turkije is trouwe bondgenoot van Erdogan

19 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Binali Yildirim (links) wordt de nieuwe premier van Turkije. Foto: EPA

De AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan heeft een kandidaat naar voren geschoven om premier Ahmet Davutoglu op te volgen. Binali Yildirim, een trouwe bondgenoot van Erdogan, was onder meer verantwoordelijk voor de Turkse pogingen sociale media te censureren.

De 60-jarige Yildirim is nu nog minister van Transport, maar is door de AK-partij als enige kandidaat naar voren geschoven om de nieuwe partijvoorzitter te worden. Als hij zondag op het partijcongres wordt verkozen, wordt hij ook de nieuwe premier van het land.

De zittende premier, Ahmet Davutoglu, maakte twee weken geleden bekend op te stappen, na meerdere aanvaringen met Erdogan. De president zou vinden dat Davutoglu te veel macht wilde. Ook probeerde Davutoglu het invoeren van een presidentieel stelsel te bemoeilijken, tot irritatie van Erdogan.

Trouwe bondgenoot
Yilidirim, geschoold in de zeevaart, werkt al sinds de jaren negentig samen met Erdogan. Destijds was Yildirim de baas van het grootste veerbotenbedrijf in Istanbul, Erdogan was de burgemeester van de stad. In 2001 was Yildirim samen met Erdogan een van de mensen die de AK-partij stichtten. Daarna bekleedde hij een reeks politieke posities, waaronder vijfmaal minister van Transport, Zeevaart en Communicatie.

Hij kwam tijdens zijn termijnen als minister meermaals in opspraak. In 2009 stelde hij voor dat de Turkse overheid veel meer telefoons moest gaan aftappen. ‘Als je geen illegale zaak hebt, hoef je je geen zorgen te maken over afluisteren, praat zoveel als je wilt,’ verdedigde Yildirim zich tegen kritiek op het plan. ‘En als je niet wilt worden afgeluisterd, gebruik gewoon je telefoon niet.’

Portret van Erdogan, een mediterrane macho met wie het Westen gedwongen is om samen te werken >(151005) -- BRUSSELS, Oct. 5, 2015 (Xinhua) -- Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses a brief statement prior to a meeting with European Commission President Jean-Claude Juncker (not seen) at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, Oct. 5, 2015. (Xinhua/Ye Pingfan) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Als minister van Communicatie was hij ook verantwoordelijk voor het censureren van sociale media. Dat begon bij het blokkeren van kritische video’s op YouTube, maar is daarna verder uitgebreid. Yildirim eiste eind vorig jaar nog dat Twitter een boete van 50.000 dollar zou betalen, voor het verspreiden van ‘terroristische propaganda’.

Waterdrager
Na de nominatie op donderdag zei Yildirim trots te zijn en beloofde hij door te gaan met de strijd tegen de ‘terroristische dreiging’ tegen Turkije. Over de migratiedeal die de EU en Turkije sloten, zei hij niets.

‘Het zal een onkritische nieuwe waterdrager van Erdogan worden,’ voorspelde Turkije-expert Sami Faltas eerder al tegen Elsevier.nl. Dat is waarschijnlijk niet in het belang van Turkije, waar de macht steeds meer in de handen van één persoon komt. Het is ook niet in het belang van de EU, zegt Faltas, dat kan verwachten dat de relaties met Turkije zullen verslechteren.