buitenland

Coalitiepartner Merkel wil vervolging komiek voorkomen

21 april 2016Leestijd: 2 minuten

De kwestie rondom komiek Jan Böhmermann zorgt voor hoog oplopende spanningen binnen de Duitse regeringscoalitie. De SPD zegt de wet te zo snel mogelijk te willen aanpassen, zodat de komiek niet meer kan worden vervolgd voor een satirisch gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Op aandringen van de Turkse regering besloot Angela Merkel afgelopen week om vervolging van Böhmermann – die Erdogan op tv onder meer een geitenneuker noemde – toe te staan. Het beledigen van een bevriend staatshoofd is momenteel strafbaar in Duitsland, er staat maximaal drie jaar cel voor.

Binnen de coalitie was veel onenigheid over de kwestie, het CDU van Merkel was voor vervolging, de SPD tegen. Merkels stem gaf de doorslag. De beslissing kwam de bondskanselier op flinke kritiek te staan, die wel zei dat de Duitse regering het betreffende artikel in het wetboek in 2018 wil afschaffen.

Afshin Ellian: Niet tirannen, maar burgers verdienen bescherming

Snel afschaffen
Bronnen rondom minister van Justitie Heiko Maas (SPD) geven tegenover de Rheinische Post aan dat Maas het wetsartikel zo snel mogelijk wil afschaffen. Maas zou deze week al een wetsvoorstel willen indienen, zodat Böhmermann vervolging kan ontlopen.

Hij zou op het idee zijn gekomen door een actie van lokale politici uit de deelstaat Nordrhein-Westfalen, waar Böhmermann vandaan komt. Woensdag zei de regionale minister van Justitie Thomas Kutschaty dat er in de Bondsraad, het wetgevende orgaan dat bestaat uit ministers uit de zestien deelstaten, veel steun is voor het plan om het oude wetsartikel per direct af te schaffen.

Woedende Turken
Na het uitzenden van het satirische gedicht van Böhmermann reageerden de Turken woedend. Erdogan deed persoonlijk aangifte, net als meer dan honderd Turken in Duitsland. De Turkse vicepremier Numan Kurtulmuş noemde de video zelfs een ‘misdaad tegen de menselijkheid’.

Door alle commotie moest de komiek onderduiken, hij staat volgens de politie in Keulen onder constante bescherming. Böhmermann komt voorlopig niet terug op Duitse tv.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.