buitenland

Politie clasht met demonstranten bij AfD-congres Stuttgart

30 april 2016Leestijd: 2 minuten

Linkse demonstranten en de politie botsen zaterdagochtend voor het begin van het partijcongres van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) in Stuttgart. Daarbij heeft de politie ongeveer vierhonderd mensen gearresteerd.

Honderden demonstranten zijn massaal naar Stuttgart gekomen om het partijcongres te verstoren, meldt Die Welt.

Staven en latten

De politie sprak van meerdere honderden gewelddadige linksautonomen, die met ijzeren staven en houten latten op het partijcongres waren afgekomen.

De demonstranten probeerden een parkeergarage te blokkeren en staken autobanden in brand, meldt een politiewoordvoerder. De politie moest pepperspray inzetten.

De Duitse politie heeft meer dan duizend man ingezet om confrontaties tussen AfD-leden en linkse demonstranten te voorkomen. Er zijn ook waterkannonnen beschikbaar gesteld. Voor het partijcongres hebben zich meer dan 2000 AfD-leden aangemeld. Ondanks de protesten begon het congres gewoon om 10 uur ’s ochtends zoals gepland.

Volgens onze bloggers Afshin Ellian: ‘AfD doorbreekt morele superioriteit van Duitse elite’Foto www.marcobakker.com

Islamkritisch

Het AfD is een islamkritische partij. De partij wil onder meer een verbod op burqas en minaretten in Duitsland. Het AfD begon als een eurosceptische partij, die zich fel uitliet over het EU-beleid in Griekenland en andere Zuid-Europese lidstaten. Daarmee kwamen ze in 2013 met 4,7 procent van de stemmen net niet in het Duitse parlement terecht. Een jaar later veroverden ze wel zeven plekken in het Europees Parlement.

Het afgelopen jaar onderging de partij een grote make-over. In plaats van het verspreiden van eurokritische geluiden richtte het AfD zich volledig op de migratiecrisis. Angela Merkels open deur-beleid, waar meer dan een miljoen migranten in 2015 gebruik van maakten, komt steeds verder onder druk te liggen. Het AfD probeert daar op in te spelen, onder meer met een oproep de Duitse grenzen te sluiten met een hoog hek.

De nieuwe leider van de partij, Frauke Petry, zei eerder onder meer dat de politie in noodgevallen wapens moet kunnen gebruiken tegen migranten die illegaal de Duitse grens oversteken. Het veroorzaakte een storm van kritiek – vicekanselier Sigmar Gabriel vergeleek de retoriek van het AfD met die van de nazi’s – maar het leidde er ook toe dat de partij vliegensvlug steeg in de peilingen en een bedreiging vormt voor Angela Merkels CDU-partij.

Bij de Duitse deelstaatverkiezingen, die medio maart werden gehouden, debuteerde de partij met succes. In Saksen-Anhalt haalde het AfD bijna een kwart van de stemmen en kwam ook in Rijnland-Palts en Baden-Württemberg ruimschoots boven de 10 procent uit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.