Rechtse partijen in Duitsland: samen tegen migrantenstroom

12 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

In een poging een vuist te maken tegen de toestroom van migranten bundelen rechtse politieke partijen en organisaties in Duitsland steeds vaker de krachten. Het rechtse geluid wordt steeds populairder, de toon steeds harder.

Bij demonstraties afgelopen week in de Oost-Duitse stad Saksen was niet alleen het logo van de anti-islamgroepering Pegida aanwezig, de vlaggen van de eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) en de extreemrechtse Nationaal-Democraten (NPD) waren er ook te zien.

Pegida

Zo gaat dat in toenemende mate in heel Duitsland: de migrantenproblematiek verbroedert rechtse groeperingen. Vorig jaar waren het nog vooral Pegida-aanhangers met extreemrechtse ideeën die samenkwamen om te demonstreren tegen de toestroom van migranten.

Nu Duitsland dit jaar zeker 800.000 asielzoekers verwacht uit landen als Syrië en Irak sluiten steeds meer bezorgde burgers zich aan bij de acties, die vaak door duizenden mensen worden bezocht, zegt politiek onderzoeker Hajo Funke tegen de Duitse krant Die Welt. Reden voor een partij als het AfD om zich ook fel uit te spreken tegen het huidige Duitse beleid.

Agressieve toon

De acties worden niet alleen massaler bezocht, vooral in Oost-Duitsland, de toon wordt agressiever. Pegida-voorman Götz Kubitschek moedigde afgelopen maandag bij een massademonstratie mensen aan tot ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Als het aan Kubitschek ligt wordt de toegang van asielzoekerscentra bewaakt en worden grensovergangen geblokkeerd door de aanhangers van de protestbeweging.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De partijleider van het AfD voorspelt intussen een ‘hete politieke herfst‘. De partij noemt Merkel een landverrader en kondigde vrijdag aan dat ze de bondskanselier willen aanklagen voor ‘mensenhandel.’

Geweld

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière uitte afgelopen week zijn zorgen over de toename van ‘xenofobe misdaden’. Dit jaar kwamen tot dusver 490 meldingen binnen van geweld tegen opvangcentra, waaronder veel gevallen van brandstichting.

Net als in Duitsland worden de onderhuidse spanningen in Nederland ook steeds beter zichtbaar. De komst van asielzoekers zorgde afgelopen weken voor verhitte discussies in onder andere het Drentse dorp Oranje en Purmerend.