buitenland

‘Na sluiten van Balkan, ook andere grenzen dicht’

13 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Het sluiten van de Balkanroute is een stap in de goede richting, maar om te voorkomen dat migranten via onder meer Italië alsnog naar Noord- en West-Europa komen, moeten ook andere landen denken aan het sluiten van de grenzen.

Dat zegt de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz in gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag. ‘Wat we hebben gedaan met de Balkanroute, moeten we ook doen bij de route die door Italië en langs de Middellandse Zee loopt.’

Italië
Eerder lieten Italiaanse ambtenaren al weten bang te zijn dat de migratiestroom weer gaat verschuiven naar hun land. In Griekenland zitten momenteel tienduizenden migranten vast, nadat landen als Macedonië de grenzen sloten. Mensensmokkelaars zouden al pakketreizen aanbieden via Albanië en Montenegro, om vanaf daar per boot naar Italië te varen.

We moeten migranten geen valse hoop meer geven

Volgens Kurz is dit een belangrijk moment voor Europa om definitief door te pakken in de migratiecrisis. ‘We moeten eerlijk zeggen: migranten mogen niet meer naar Midden-Europa, via welke route dan ook. De grenzen moeten gesloten zijn.’

EU-deal
De Oostenrijkse regering gaat met de oproep voor meer grenscontroles opnieuw in tegen het beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die alle Europese binnengrenzen open wil houden. Kurz zegt een deal met Turkije over het uitwisselen van migranten wel te kunnen steunen, zolang er niet teveel concessies worden gedaan.

Lees ook: Beieren: EU-deal kan leiden tot stroom Turkse migranten

De Franse president François Hollande duidelijker: de Fransen willen niet dat de visumplicht voor 75 miljoen Turken al vanaf juni wordt afgeschaft. ‘Op dat vlak kunnen we niets inleveren,’ aldus Hollande. Over de precieze details van het akkoord met de Turken moeten de partijen het volgende week bij een nieuwe EU-top eens worden.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.