Komen migranten nu weer via Italië naar Europa?

03 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Tienduizenden migranten zitten vast in Griekenland, nu de Balkanroute zo goed als afgesloten is. De Italiaanse regering vreest dat de asielzoekers nu weer voor een route via hun land zullen kiezen.

Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bieden mensensmokkelaars nu al aan om migranten in Griekenland per boot naar de oostkust van Italië te brengen, voor zo’n 6.000 euro per persoon. Dat schrijven de kranten La RepubblicaenSueddeutsche Zeitung.

Op Facebook en Whatsapp zouden verschillende routes worden aangeprezen, vanuit zowel Griekenland als Turkije. Een van de ‘reispakketten’ bestaat uit een busreis van Griekenland naar Albanië, en daarna een trip met een rubberboot over de Adriatische Zee. Die is tussen Albanië en het Italiaanse Brindisi maar zo’n 50 zeemijlen breed.

Niet te detecteren

Ook bieden mensensmokkelaars boottochten vanuit Montenegro aan. De kleine rubberboten zouden niet kunnen worden gedetecteerd door de kustwacht en worden ook ingezet om drugs Italië in te smokkelen. Het uiteindelijke doel van veel asielzoekers is om Duitsland te bereiken.

De tocht via Griekenland en Italië is niet het gemakkelijkst, goedkoopst of veiligst. In de zomermaanden van 2015 kwamen vele tienduizenden migranten via Lampedusa en Sicilië naar Europa, maar naarmate de migratiecrisis voortduurde reisden steeds meer asielzoekers via de Balkanroute naar Noord- en West Europa.

Bemoeilijkt

Die route is de laatste weken sterk bemoeilijkt. Landen als Macedonië, Slovenië, Servië en Kroatië willen niet meer wachten op een Europese oplossing en hebben besloten hun landsgrenzen voorlopig te sluiten. Bij de Grieks-Macedonische grens waren de afgelopen dagen al opstootjes tussen migranten en de politie.

De houding van de Balkanlanden en Oostenrijk heeft geleid tot felle kritiek van de Europese Unie en Duitsland. Door de interne grenscontroles staat het Schengensysteem op losse schroeven; de Europese Commissie wil dat binnen zes maanden moeten de grenscontroles weer zijn opgeschort.