buitenland

Beieren: EU-deal kan leiden tot stroom Turkse migranten

10 maart 2016

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann (CSU) waarschuwt bondskanselier Angela Merkel voor de gevolgen van de deal die de Europese Unie probeert te sluiten met Turkije. Vooral de belofte dat Turken in het vervolg visumvrij naar Europa mogen komen, stuit Hermann tegen de borst.

‘We moeten een visumvrijstelling voor alle burgers van Turkije, daarbij de Koerden inbegrepen, niet zomaar goedkeuren,’ zegt Hermann donderdag in de Rheinische Post. ‘Anders halen we zo weer een nieuwe vluchtelingenstroom binnen.’

Hermann maakt de vergelijking met het einde van de visumplicht voor inwoners van landen als Servië en Montenegro. Nadat die regeling in 2006 werd versoepeld kwamen er veel meer migranten uit die landen naar EU-landen om te wonen en werken, aldus de Beierse politicus.

Concessies
Het visumvrij reizen voor Turken is slechts een van de concessies die Europese leiders in het akkoord doen. In ruil voor de belofte van Turkije dat zij alle economische bootmigranten uit Griekenland zullen terugnemen, zegde de EU toe om evenveel erkende Syriërs die in Turkije verblijven legaal naar Europa te laten komen.

Lees ook: Asielvoorstel van Turkije oogt aardig, maar wat lost het op?

Ook moet de EU miljarden meebetalen aan de opvang van migranten in Turkije. Als laatste wil Turkije dat de onderhandelingen over een eventueel EU-lidmaatschap weer worden hervat.

Gesloten Balkan
De deal moet ervoor zorgen dat migranten niet langer op gammele bootjes naar het Europese vasteland komen. Volgens de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner is het daarnaast ook zaak om de Balkanroute vanaf nu permanent gesloten te houden.

Woensdag kondigden, in navolging van Macedonië, ook Servië en Slovenië aan de grenzen te sluiten voor migranten. Het moet daardoor onmogelijk worden voor migranten om, eenmaal in Griekenland, door te reizen naar West- en Noord-Europa. Het afgelopen jaar namen vele honderdduizenden migranten die route.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.