#Brussel

De vele fouten in terreuronderzoek België

25 maart 2016Leestijd: 2 minuten

De Belgische regering moet vrijdagmiddag tekst en uitleg geven over het terreuronderzoek, waarin vermoedelijk heel wat fouten zijn gemaakt. Werd Salah Abdeslam bijvoorbeeld wel voldoende ondervraagd?

De terrorist, die na zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs voortvluchtig was, maar vorige week werd gearresteerd, zou maar een keer kort zijn verhoord.

In de boeien

Tijdens het bewuste gesprek in de gevangenis van Brugge zaterdag ging het niet een keer over mogelijke toekomstige terreuraanslagen, schreef Politico op basis van informatie van onder meer de advocaat van Abdeslam. Maar deze Sven Mary ontkent nu dat hij contact heeft gehad met Politico.

Onderzoekers gaan er onderwijl vanuit dat Abdeslam samen met twee anderen met kalasjnikovs wilde schieten in Brussel – een soortgelijk plot als in Parijs in november vorig jaar. Belgische media meldden dat de politie van Mechelen – een stad tussen Antwerpen en Brussel in – al de beschikking had over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres van Abdeslam op de Vierwindenstraat – daar waar hij uiteindelijk in de boeien werd geslagen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En de politie ging drie keer in de fout bij de opsporing van de latere zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui, schrijft De Standaard.

Fouten

Hoe konden de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui –allebei met een crimineel verleden –  op vrije voeten blijven, ondanks schending van hun voorwaarden die bij hun vervroegde vrijlating zijn afgesproken?  En waarom kwamen ze niet voor op terreurlijsten in België, en vermoedelijk wél op Amerikaanse terreurlijsten?

Dit weten we over terrorist El Bakraoui en zijn komst naar Nederland. Lees meer>

De Belgische ministers Koen Geens (Justitie) en Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) geven toe dat er fouten zijn gemaakt. Daarom hebben zij gisteren hun ontslag aangeboden, dat overigens niet werd geaccepteerd door premier Charles Michel. De twee ministers verdedigen zich vandaag in het parlement, terwijl er dus intussen nieuwe vragen blijven opkomen. Uiteindelijk zal een parlementaire onderzoekscommissie duidelijkheid moeten scheppen over de gebeurtenissen dinsdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.