#Brussel

Politie schiet terreurverdachte neer in Schaarbeek

25 maart 2016

De Belgische politie houdt nog altijd een klopjacht op de daders uit de terreurcel. Lees alle ontwikkelingen terug in dit liveblog.

18.01 Volgens politiebronnen is de neergeschoten man wel degelijk een terreurverdachte.

16.42 – Op sociale media circuleren berichten dat de neergeschoten verdachte geen terrorist is, maar dat hij werd neergeschoten omdat hij de orders van de politie niet opvolgde. Er zou sprake zijn geweest van een taalbarrière en hij zou de inhoud van zijn rugzak niet hebben willen tonen. Dit is nog niet officieel bevestigd.

De man had een klein meisje bij zich, wellicht zijn dochter. Op videobeelden is te zien hoe zij wordt weggevoerd, nadat hij werd neergeschoten.

16.37 – De man die werd neergeschoten en weggesleept in Schaarbeek is niet terreurverdachte Mohamed Abrini, meldt de Belgische justitie. Om wie het dan wel gaat, is nog niet bekend.

16.15 – Het Brusselse metrostation Arts-Loi zou op dit moment worden geëvacueerd, meldt Le Soir.  Het metrostation – in het Nederlands Kunst-Wet – bevindt zich onder de kruising van de Wetstraat en de Kunstlaan in het centrum van Brussel.

16.12 – De Belgische justitie zegt in een mededeling dat Najim Laachraoui de tweede zelfmoordterrorist was die zich opblies in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Laachraoui is de persoon links op de camerabeelden, die na de aanslagen werden verspreid. 

dreidaders

16.04 – Bernard Clerfayt, de burgemeester van Schaarbeek, zegt tegen de Waalse zender RTBF dat de actie is afgerond. Volgens Clerfayt zou de arrestant betrokken zijn geweest bij de terreur dinsdag.

15.53 – Er is een persoon neergeschoten bij een tramhalte en weggevoerd. Hij had een tas bij zich en zou zich hebben willen opblazen.

15.25 – De neergeschoten verdachte in Schaarbeek, is Mohamed Abrini, zo melden de kranten van Sudpresse. Die berichtgeving is nog niet bevestigd. Andere media spreken weer tegen dat het om Abrini gaat.

Abrini wordt gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij die aanslagen als handlanger van Salah Abdeslam. Hij zou Abdeslam een paar dagen voor de aanslagen naar de Franse hoofdstad hebben gebracht .

15.10 – Op sociale media duiken verschillende beelden op van de verdachte met rugzak die vrijdagmiddag is neergeschoten tijdens een politieactie in het Brusselse Schaarbeek.

15.02 – In het appartement van Reda Kriket, die donderdag is opgepakt bij een anti-terreuractie in Frankrijk, zijn wapens en explosieven aangetroffen, schrijft Het Laatste Nieuws.

14.49 – Bij de politieactie in Schaarbeek is een man gewond geraakt aan zijn been en afgevoerd, zo meldt VTM. De verdachte zou granaten bij zich hebben. Vermoedelijk heeft ontmijningsdienst DOVO een verdacht pakket tot ontploffing gebracht.

14.41 – Er is volgens persbureau AFP een verband tussen de huiszoeking in Schaarbeek en de verijdelde aanslag in Frankrijk, waarvoor één persoon is opgepakt. 

14.15 – Bij de huiszoeking in Schaarbeek is één persoon opgepakt, schrijft De Morgen. De politie heeft het gebied rond de huiszoeking afgesloten.

14.12 – Er zijn schoten gehoord bij de politieactie in Schaarbeek, meldt VRT. Vlak voor half 2 vanmiddag vielen speciale eenheden daar een huis binnen.

14.05 –
Nieuwssite Politico heeft een geluidsfragment gepubliceerd waarin te horen is dat Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam, zegt dat zijn cliënt alleen werd verhoord over de aanslagen in Parijs.

Er werd niet gevraagd naar nakende aanslagen. Het verhoor duurde slechts een uur. Eerder vandaag ontkende Mary nog met Politico te hebben gesproken.

2016-03-19 14:04:04 Sven Mary, Belgian lawyer of Paris attacks suspect Salah Abdeslam, talks to the media outside the building of the Federal Police in Brussels, on March 19, 2016. Top Paris attacks suspect Salah Abdeslam, who was captured in a dramatic raid in Brussels, was to be questioned by Belgian police on March 19, 2016 ahead of his speedy transfer to France. Following his release from hospital where he was treated for a slight gunshot wound to the leg sustained during his arrest, Abdeslam was to be quizzed over his role in the November 13 massacre which killed 130 people and was claimed by the Islamic State (IS) group. / AFP PHOTO / Belga / Aurore Belot / Belgium OUT

Advocaat Sven Mary in gesprek met de pers – Foto: AFP

13.48 –
Zwaarbewapende agenten van de politie zijn een huis in de Brusselse wijk Schaarbeek binnengevallen, meldt VTM Nieuws. Bij de inval was een explosie te horen.

Er zijn twee granaten ingezet. De omgeving is afgezet door zwaarbewapende agenten met bivakmutsen. Om het afgezette gebied staan trucks van het leger. Ook ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse. Er zou een rugzak met explosieven zijn gevonden.

13.25 – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in België om over terreurbestrijding te praten en om zijn steun te betuigen na de aanslagen van dinsdag. Hij noemde de kritiek op België ‘een klein beetje hectisch en ongepast’. ‘Je suis Bruxellois, ik ben Brussels,’ sprak Kerry.

John Kerry en Charles Michel - Foto: EPA

John Kerry en Charles Michel – Foto: EPA

12.44 –
Ook in Duitsland zijn terreurverdachten opgepakt. In Düsseldorf en Griessen zijn twee Turkse mannen opgepakt, schrijft Der Spiegel. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel. Volgens het weekblad zat een van de verdachten – Samir E. – in het hetzelfde vliegtuig als Ibrahim El Bakraoui van Turkije naar Nederland.

De andere verdachte zou op dinsdag vlak voor de aanslagen verdachte sms-berichten hebben ontvangen. In een van die berichten stond de naam van Khalid El Bakraoui en in het tweede bericht alleen het woord ‘fin’- Frans voor ‘einde’. De berichten werden drie minuten voordat El Bakraoui zich opblies, verstuurd.

12.39 – De Belgische premier Charles Michel bevestigt dat België de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) zal hervatten in Irak. Mogelijk breidt België de missie uit naar Syrië.

11.42 – Korpschef Yves Bogaerts van Mechelen verontschuldigt zich over de zaak-Abdeslam. ‘Een collega binnen mijn korps heeft een fout gemaakt, waardoor informatie niet is doorgestroomd,’ zei Bogaerts op een persconferentie.

Volgens de korpschef had zijn collega ‘een voortreffelijke staat van dienst, maar vergat hij informatie uit het dossier door te geven’. Bogaerts ontkent dat er bewust informatie werd achtergehouden, zoals eerder werd gesuggereerd.

De lokale politie van Mechelen had vorig jaar in december al cruciale informatie over de schuilplek van Abdeslam. De Mechelse politie kreeg een tip vanuit Molenbeek over Abid Aberkan, een neef van Abdeslam, die aan het radicaliseren zou zijn.

Op 7 december 2015 maakte de vreemdelingenpolitie in Mechelen een rapport over Aberkan op. Daarin stond expliciet vermeld dat Aberkan ‘contacten zou hebben gehad met de broers Abdeslam’.

zaventem abdeslam

Salah Abdeslam zat vier maanden verscholen in woonplaats Molenbeek – Foto: AFP

11.00 – De arrestatie van Kriket toont eens te meer aan dat het terreurnetwerk dat in Parijs dood en verderf zaaide, nog niet volledig is opgerold. Er zijn al verschillende verbanden tussen de daders van de aanslagen in Parijs en die van Brussel.

10.52 – De terreurverdachte die vrijdagochtend in de Franse plaats Argenteuil is opgepakt, onderhield volgens persbureau AFP banden met Abdelhamid Abaaoud – vermoedelijk ‘het brein’ achter de aanslagen in Parijs in november.

De verdachte in kwestie heet Reda Kriket, een 34-jarige Fransman die voor donderdagavond een aanslag voorbereidde in Frankrijk. De voorbereidingen daarvoor waren ‘in een vergevorderd stadium’.

10.28 – Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam, ontkent dat hij contact heeft gehad met nieuwswebsite Politico. Mary werd geciteerd door het medium, hij zou onder meer gezegd hebben dat Abdeslam slechts een uur werd verhoord naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.

10.19 – De politie en veiligheidsdiensten zijn nog altijd op zoek naar de derde man die samen met Najim Laachroaui en Ibrahim El Bakraoui op vliegveld Zaventem was. Op beelden van beveiligingscamera’s droeg hij een lichte jas en een hoed.

TOPSHOT - A picture released on March 22, 2016 by the belgian federal police on demand of the Federal prosecutor shows a screengrab of the airport CCTV camera showing suspects of this morning's attacks at Brussels Airport, in Zaventem. Two explosions in the departure hall of Brussels Airport this morning took the lives of 14 people, 81 got injured. Government sources speak of a terrorist attack. The terrorist threat level has been heightened to four across the country. / AFP PHOTO / BELGIAN FEDERAL POLICE / - / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BELGIAN FEDERAL POLICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
De meest rechtse man is na de aanslagen in Brussel onvindbaar voor politie en veiligheidsdiensten – Foto: AFP

10.07 – Het kabinet heeft donderdag bevestigd dat terrorist Ibrahim El Bakraoui (29), die zich opblies op het Brusselse vliegveld Zaventem, vorig jaar via Turkije naar Nederland is gekomen. Alle feiten op een rij over deze jihadist.

9.48 – Salah Abdeslam heeft tijdens zijn verhoor door de Belgische politie op 19 maart gezegd dat hij weinig verantwoordelijkheid droeg bij de aanslagen in Parijs op 13 november.

Volgens Abdeslam was Abdelhamid Abaaoud verantwoordelijk voor de aanslagen, meldt RTBF dat de opnames in handen kreeg. Salah Abdeslam zou de auto’s en en hotels hebben gehuurd, nadat zijn broer Brahim hem vroeg.

‘Brahim heeft me uitgelegd dat Abaaoud de verantwoordelijke was. Ik heb Abaaoud in de nacht van 11 op 12 november in Charleroi gezien. Dat is de enige keer in mijn leven dat ik Abaaoud heb gezien,’ zei Salah Abdeslam.

terreur parijs 4

Een deel van het terreurnetwerk dat actief was in Parijs. De middelste terrorist is Abdelhamid Abaaoud, rechts naast is Salah Abdeslam afgebeeld  – Foto: AFP.

9.30 – De voormalig burgemeester van Molenbeek, Philippe Moureaux heeft donderdagavond tegen France 2 gezegd dat hij ‘misschien wel te voorzichtig is geweest rond de sociale mix in Molenbeek‘.

In een uitzending die draaide om de terreuraanslagen in Brussel wees hij onder meer op een boek dat hij had geschreven na de aanslagen in Parijs. ‘Ik leg in het boek uit dat ik na het einde van mijn mandaat vormen van extremisme heb zien opkomen die ik ervoor nooit had gezien,’ aldus Moureaux.

9.16 – De Franse politie heeft naar eigen zeggen donderdag een terroristische aanslag verijdeld in Parijs. De voorbereidingen voor een aanslag waren volgens de Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken in eenvergevorderd stadium‘.

2016-03-24 20:21:10 A picture taken on March 24, 2016 shows the Eiffel Tower in Paris illuminated in colours of the Belgian flag in tribute to the victims of terrorist attacks in Brussels, two days after a triple bomb attack, claimed by the Islamic State group, hit Brussels' airport and the Maelbeek - Maalbeek metro station, killing 31 people and wounding 300 others. / AFP PHOTO / LUDOVIC MARIN

9.00 – Bij een huiszoeking in het Belgische Vorst is vrijdagochtend één persoon opgepakt. Dat meldt de zender RTBF en wordt bevestigd door het federaal parket. In totaal zijn nu zeven verdachten ingerekend.

8.30 – Er zijn drie Nederlanders omgekomen door de aanslagen in Brussel van afgelopen dinsdag, dat meldt minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken.

De slachtoffers zijn Alexander en Sasha Pinczowski uit Maastricht en de 41-jarige Elita Weah uit Deventer. Ze zijn alle drie omgekomen op vliegveld Zaventem. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Belgische autoriteiten zijn op dit moment nog druk bezig met de identificatie van de overige slachtoffers van zowel de aanslag op het vliegveld als die op metrostation Maalbeek.


8.15 –  
In de klopjacht op de daders uit het terreurnetwerk dat in Brussel actief was, is een nieuwe naam opgedoken. Naim al-Hamed, een 28-jarige Syriër, wordt verdacht van hulp aan de daders van de aanslagen in Brussel en betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van 13 november.

8.05 – De Belgische politie heeft donderdagavond zes personen opgepakt. Een van de opgepakte personen is wellicht de man die dinsdag samen met Khalid El Bakraoui (26) een aanslag pleegde op metrostation Maalbeek.

8.00 – Donderdagavond werd  duidelijk dat de aanslag in Brussel een vergelijkbare aanval moest worden als die in Parijs, Abdeslam zou met twee anderen schieten met kalasjnikovs en andere wapens, terwijl de rest van de terreurcel zich zou opblazen.

7.00 – Salah Abdeslam hield zich na de aanslagen in Parijs vier maanden lang schuil in de Brusselse wijk Molenbeek. De lokale politie van Mechelen had vorig jaar in december al cruciale informatie over die plek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.