Hans van den Hurk Premium Corner

Kaaskoppen moeten fiscaal in de pas lopen

14 december 2017

Columnist Hans van den Hurk las de nieuwsberichten over Nederland als fiscale dwarsligger in Europa, en vroeg zich af hoe dat nieuws in de wereld was gekomen.

 

Het was een kille decemberavond toen Commissievoorzitter Jean Claude Juncker (JC voor intimi en God voor zijn ambtenaren) en zijn belastingcommissaris Pierre Moscovici gezamenlijk de nieuwe wildkaart van hun favoriete restaurant wilden testen. Moscovici maakte zich zorgen over de Nederlanders die niet meer belastingsoevereiniteit aan Brussel willen overdragen en had Juncker uitgenodigd.

 

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

‘JC, ik maak me grote zorgen,’ voer Moscovici uit. ‘Die stomme arrogante kaaskoppen in Den Haag willen maar niet naar ons luisteren. Ze willen geen Europese minister van Financiën. Sterker nog ze willen niet eens meedoen met verdere belastingharmonisatie.’

Liever een Hongaar

‘Hou maar op’, antwoordde JC getergd. ‘Ik word er ook simpel van. Dan beweren ze ook nog dat die lachebek van Rutte mij zou kunnen opvolgen. Ik heb nog liever een Hongaar. Pierre, zeg maar gewoon dat Nederland dwars ligt in de strijd tegen belastingontwijking. De politiek gelooft op dit gebied alles wat we hierover zeggen. Weten zij veel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.